Стойчо Кацаров стана първият осъден министър за конфликт на интереси

Решението е на 5-членен състав на ВАС и е окончателно

263
Кацаров
Стойчо Кацаров, бивш служебен министър на здравеопазването

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси докато е заемал поста. Това постанови 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС), който потвърди окончателно становището от 2022 г. на антикорупционната комисия.

ВАС смята, че Кацаров е нарушил закона, след като в първите си дни начело на МЗ е подписал проект за изменение на Наредбата за утвърждаване на медицинския стандарт по Клинична лаборатория. По този начин той е действал в частен интерес на свързаното с него Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“, чийто председател е към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър, а това е нарушение на чл. 58 от ЗПКОНПИ, потвърждават върховните съдии и уточняват, че след освобождаването му от правителството Кацаров отново влиза в управителния съвет ЦЗПЗ.

Припомняме, случаят е от юли 2022 г., когато антикорупционната комисия глоби Кацаров с 5000 лв., а сигналът за конфликт на интереси и евентуално престъпление по служба бе подаден от проф. Костадин Ангелов, народен представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на здравеопазването.

Частният интерес от действията на Стойчо Кацаров се изразява във възможността да окаже помощ и подкрепа за свързано с него юридическа лице – ЦЗПЗ, нематериална облага по смисъла на чл. 54 от ЗПКОНПИ, се казва още в решението на съда. Подписаният от Кацаров проект за изменение и допълнение на Наредбата за утвърждаване на медицинския стандарт „Клинична лаборатория“ е станало на 18 май 2021 г., когато той все още е бил в управлението на Центъра за защита правата в здравеопазването, но вече е би и служебен министър.

СПОДЕЛИ