Работодатели пак отказват на синдикатите преговори за по-високи заплати в болниците

От КНСБ алармираха за проблема президента, служебния премиер и здравния министър и заплашиха с ефективна стачка

237
заплати

Работодателите в здравеопазването отново са отказали среща със синдикатите за преговори за по-високи заплати в болниците. Това обявиха от КНСБ в писмо до президента Румен Радев, служебния премиер Димитър Главчев и здравния министър д-р Галя Кондева. Синдикалистите наричат „безпрецедентен и системен“ отказа на работодателските организации да участват в преговорите за нов Колективен трудов договор на отраслово ниво, съгласно чл.51б от Кодекса на труда.

КНСБ припомня, че в досега насрочените заседания на 10.04.2024 г. и 16.04.2024 г. на Отрасловия съвет по здравеопазване (в МЗ) работодателите не са взели участие. „По повод на заседанието на Отрасловия съвет, което беше определено за 13.05.2024 г., във ФСЗ се получиха няколко писма от представители на работодателите в лицето на г-н Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, на проф. д-р Красимир Иванов, председател на Асоциацията на университетските болници, заедно с д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в страната, които са от името на Българска стопанска камара. В тях се изразява негативно отношение към преговорите и категоричното им нежелание да участват в заседанията на съвета, като се предлагат нелегитимни и дори явно противоречащи на актуалното законодателство предложения“, алармират от КНСБ.

И дават пример за едно от тези предложения, което е за създаването на работни групи, които да извършват анализ на състоянието на всяко отделно здравно заведение. „Това по съществото е явна злоупотреба с правото и е извън контекста на общите правни принципи, регулиращи не само трудовото законодателство, но и организацията на здравеопазването в страната. Тези принципи са императивно дефинирани и в чл.52 от Кодекса на труда (КТ), и в чл.55, ал.2, т.3б от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО)“, подчертават синдикалистите.

Според тях отлаганията на работните заседания на Отрасловия съвет с несъществени и незаконосъобразни аргументи явно показва, че представителите на работодателските организации умишлено саботират процеса на изготвяне и сключване на Отраслов КТД, използвайки конкретната политическа ситуация в страната.

„Като представители на най-голямата синдикална организация в страната от името на КНСБ изразяваме категоричното си несъгласие и възмущение от изразеното намерение и „призива“ от страна на ротационния председател на АОБР, от името на браншовите организации в отрасъл „Здравеопазване“, за някаква „незабавна инициатива“, с която да се отмени чл.55, ал.2б от ЗЗО и за сключване на Националния рамков договор за 2023-2025 година. Считаме тази претенция за абсолютен правен нонсенс, защото, ако това предложение бъде допуснато и едва ли не прието, то ще разреши НЗОК, която е институцията разпределяща и контролираща разходването на обществените средства в здравеопазването, да не може да се позовава на общите законови критерии в частност и КТД и по същество би било още един голям начин за корупция в здравната система“, завяват още от КНСБ и заплашват с ефективни стачни действия национално ниво.

СПОДЕЛИ