ВМА посрещна 131-годишнината си без дългове и с по-високи заплати

Доказахме се като лидер и по време на пандемията от COVID-19 – над 10 000 заразени с коронавирус пациенти преминаха през военните болници, имаме най-ниската смъртност, ваксинирали сме над 180 000 души, отчете началникът на Академията ген. Венцислав Мутафчийски

146
ВМА
Снимки: ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемонията започна с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите медицински чинове и отдаване на почит към тяхното дело, а на събитието присъстваха представители на Президентството на Република България, председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, зам.министърът на отбраната Теодора Генчовска, здравният министър д-р Асен Меджидиев,  шефът на БЛС д-р Иван Маджаров, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на БЧК, КНСБ, КТ „Подкрепа”, депутати и др.

„С гордост и чувство за изпълнен дълг на целия екип днес заявявам, че ВМА се намира в отлична кондиция и запазва тенденцията от 1 януари 2018 г. и няма дългове. Увеличихме заплатите и допълнителното материално стимулиране за служителите, обновихме Академията и развиваме успешно програмата за обучение на военни лекари. И ще продължим да работим в тази насока, въпреки предизвикателствата“, заяви в приветствието си началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че всички тези успехи са невъзможни без уникалните специалисти, които работят в лечебното заведение: „Без вас и вашата експертиза, без вашия авторитет в обществото, ВМА е една сграда и купчина апаратура. Вие сте най-големият потенциал!“

ВМА
ВМА е първа сред първите, заяви началникът на Академията ген. Венцислав Мутафчийски

„Днес е ден, в който отдаваме уважение и към всички началници на Академията, които са оставили своя отпечатък в нейното развитие. Не мога да не спомена бригаден генерал Румен Златев, който съхрани военномедицинската служба, заплашена от унищожение. Той отвори болницата към НЗОК, т.е. за гражданите. Генерал Стоян Тонев беше визионерът за високотехнологична болница, за „първи сред първите”. Генерал Николай Петров, който подписа първия документ за обучението на курсантите-военни лекари и в момента вече имаме 116 млади и много мотивирани момичета и момчета. Негова е огромната заслуга за бъдещето на военната ни медицина. Той имаше и жестоката съдба да се справи с огромни дългове. На нас като ръководство сякаш ни е по-лесно, защото трябва да следваме зададената линия и да я надграждаме“, каза още ген. Мутафчийски.

Той увери медиците, че стои пред тях с отворено сърце и уши, за да ги чуе. „Искайте и изисквайте от нас. Защото ние като ръководство сме длъжни да ви създадем най-добрите условия и да разгърнете потенциала си, за да може ВМА да остане лидер. Доказа се като такъв и по време на пандемията от COVID-19 – над 10 000 заразени с коронавирус пациенти преминаха през военните болници, имаме най-ниската смъртност, ваксинирали сме над 180 000 души. Имаме самочувствието да посрещнем празника с гордо вдигната глава. Бъдете здрави и все така усърдни, за да може ВМА да остане винаги така, както се очаква от нея – първа сред първите“, обърна се ген. Мутафчийски към лекарите и сестрите.

ВМА
Председателят на НС Вежди Рашидов направи лично дарение на ВМА

Официалните гости благодариха на екипите на ВМА, че още от първия ден на пандемията бяха на „първа линия” и се превърнаха в герои. „ВМА е една от най-необходимите болници в България с изключително високо ниво на професионализъм. Това заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който обяви, че прави лично дарение на болницата за закупуване на нова радиочестотна апаратура за нуждите и лечението на деца в Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че днес е празник и за столицата, защото ВМА е институция, към която се обръщат жителите на София. По думите й, Академията е сред болниците, ползващи се с най-голямо доверие.

ВМА
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравява началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски

„Не бива да се забравят самоотвержените ви усилия в тази битка. Дейността на Българската армия е немислима без адекватно медицинско осигуряване. Благодарим ви за грижите, ние ще направим всичко възможно, за да не съжалявате за своя избор и да бъдете бъдещето и светлината в тази благородна професия, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

ВМА
Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев отбеляза, че работещите във ВМА са пример за колегите си

„Именно работещите във ВМА бяхте сред медиците – пример за поведение в тази трудна ситуация не само за своите колеги, а и за цялото ни общество. Със стоицизма и вярата, че медицината и човечността трябва да вървят ръка за ръка, вие доказвате, че сте достойни наследници на делото на възрожденските лекари, поставили основите на гарнизонната болница – предшественик на днешната ВМА“, каза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

По повод на празника десетки служители на ВМА бяха отличени с награди от различни институции.

ВМА
Проф. Никола Владов с поредно отличие
ВМА
Доц. Райничка Михайлова беше наградена от БЧК за битката и с COVID-19
СПОДЕЛИ