Началникът на ВМА: Носим отговорност и за действията, и за бездействията си

Бъдещето на хирургията са безкръвните операции, все още консумативите за тях са много скъпи и пациентите са принудени да си ги купуват сами, отбеляза проф. Венцислав Мутафчийски

3680
ВМА
Проф. Венцислав Мутафчийски

Упражнявайки своята професия, ние носим пълна отговорност и за действията, и за бездействия си, заяви началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски пред БНТ. „Медицината не е всесилна и лекарите не са богове. Те са призвани да направят възможното, за да спасят човешки живот и го правят“, добави той.

Според проф. Мутафчийски през годините хирургията се развива и днес вече модерната хирургия е безкръвна, прави се с лапароскопски апарати, щади пациента и той е готов буквално на третия ден след операцията да се върне към нормалния си ритъм на живот. „Безспорни са предимствата на лапароскопската хирургия, но тя има редица изисквания. На първо място – един много сериозен материален ресурс и обезпеченост с техника, след това – дълга обучителна крива за самите лекари“, обясни началникът на ВМА. По негови наблюдения се задава една вълна, която развива тази хирургия в много от градовете в страната, а 2/3 от родните хирурзи вече могат да оперират и безкръвно.

„Все още бремето за закупуване на медицински консумативи е прехвърлено на пациента и затова съществува подбор на пациентите не само въз основа на медицинските показатели, а и въз основа на това дали пациентът може да си закупи нужното изделие“, посочи още проф. Мутафчийски, определян от колегите си за един от виртуозите на лапароскопската хирургия у нас.

Началникът на ВМА определи финансовото състояние на болницата като стабилно. Той припомни и положените усилия от страна на екипа на здравния министър проф. Николай Петров начело на лечебното заведение в качеството му на началник на болницата. „Аз бях участник в този екип на ген. Петров, който е поставил основите на едно добро и икономически издържано управление. Аз не съм отстъпил от тези принципи. В момента отчитаме стабилно финансово състояние на институцията и можем да мечтаем напред“, подчерта проф. Мутафчийски.

Според него над 50% от пациентите, които посещават Спешното отделение във ВМА, са по-скоро за личен лекар. „Има определени дни, в които се забелязват повече пациенти, които отиват просто за преглед. Това е натоварващо за спешните отделения, но не могат да върнат такива пациенти, защото трябва да се прегледат и изследват“, добави той.

СПОДЕЛИ