Лекуват псориазис с 4 инжекции годишно

Безплатни прегледи организират дерматолозите от ВМА в началото на следващата седмица

15833
псориазис

Безплатни профилактични прегледи за псориазис организира Военномедицинска академия (ВМА) по повод Световния ден за борба с болестта – 29 октомври. Специалисти от Клиниката по дерматология на лечебното заведение ще консултират пациентите на 30 и 31 октомври от 9:00 до 13:00 ч. в кабинет 218 в поликлиниката на ВМА.

В рамките на кампанията пациентите ще имат възможност да се запознаят с всички съвременни методи за лечение на заболяването, прилагани в клиниката, която е национален център за борба с псориазиса. За да се възползват от безплатните прегледи е необходимо желаещите да се обадят за предварително записване на телефон 02/ 92 26 181 – от 9:00 до 18:00 часа, и на 02/ 92  25 002 – от 9:00 до 14:00 часа.

Най-често псориазисът се развива вследствие на емоционален стрес, но понякога – и след употребата на някои медикаменти. Дерматолозите подчертават, че заболяването протича индивидуално, но обикновено има епизоди на обостряне. Трябва да се знае, че освен кожата, псориазисът може да засегне ставите и вътрешните органи. Затова и препоръката им е да не се прибягва да самолечение, а да се потърси медицинска помощ.

Дерматолозите предупреждават да не се доверяваме на реклами за чудодейни мазила и на бабини рецепти, тъй като мазането с неподходящи препарати не само няма да помогне, но понякога може да влоши състоянието на кожата.

Псориазисът е хронично и рецидивиращо кожно заболяване, при което клетките на епидермиса се подменят много бързо и се получават блестящи бели люспи или червени кожни плаки. Те са с различни размери, като обикновено се появяват по коленете, лактите, скалпа, ръцете, стъпалата или ниско по гърба.

В момента най-модерното лечение е с биологични препарати, които обаче трябва да се прилагат цял живот. Терапията включва поставяне на подкожни инжекции около 4 или 5 пъти в годината, като пациентите биха могли дори да си ги слагат и сами вкъщи, не се налага да влизат в болница. Медикаментите са скъпи, но здравната каса ги покрива изцяло. Биологичните лекарства помагат на 70-80 % от болните да се справят с псориазиса напълно.

СПОДЕЛИ