Касата ще плаща за нови лекарства само след рамково споразумение с производителя

Фармацевтичните компании ще трябва да се договарят със здравното министерство за максималната стойност на продуктите си

1497
3D хапчета

Нови лекарства няма да може да се включват в позитивния лекарствен списък, ако фармацевтичните компании не сключат предварително рамково споразумение с Министерството на здравеопазването за максималната стойност, до която медикаментите могат да се доставят чрез обществени поръчки.

Това предвиждат нови промени в наредбата за условията и правилата за регулиране и регистриране на цените на лекарствата. Текстовете са качени за обществено обсъждане на сайта на здравното министерство. Новата разпоредба касае медикаментите с ново международно непатентно наименование и се въвежда, за да гарантира устойчивостта на доставките на важни за населението продукти, като ваксини, лекарства срещу туберкулоза, СПИН и други. Самото рамково споразумение ще се подписва от Министерството на здравеопазването и притежателите на разрешение за употреба у нас.

Промените са част от политиката на здравния министър д-р Петър Москов да ограничи ръста на разходите за лекарства и да го направи по-предвидим. Друга идея за намаляване цените на лекарствата, който здравните власти лансират, е България да се включи в общи тръжни процедури за доставки с други страни от Югоизточна Европа. Според министър Москов с такова обединение ще се образува много по-голям пазар, който ще е и по-атрактивен за фармацевтичните компании. Подобно рамково споразумение ще се изисква и за поддържане на реимбурсния статус на лекарствен продукт с ново международно непатентно наименование в позитивния списък, предвиждат промените в наредбата.

Предлага се също така Съветът за цени и реимбурсиране да прави справки и в европейската база данни EURIPID по отношение на ценообразуването на лекарствата. Цените на едно и също лекарство ще се сравняват от гледна точка на методиките за изчисляване на съответната държава и в базата данни. При разминаване се предвижда да се взима по-благоприятната за фармацевтичните компании цена.

СПОДЕЛИ