Без маски и мерки ще умират по 17 души на ден у нас

Засега няма страшно, успокои проф. Тодор Кантарджиев

178
маски

При активно носене на маски и спазване на физическа дистанция ситуацията в България не би ескалирала много, макар да има ясна тенденция към увеличаване на случаите. Не така стои въпросът обаче, ако не се спазват ограниченията. Тогава ще има много рязък скок на заболели и жертви до началото на есента. Това прогнозира Американският Институт за здравни показатели и оценки (Institute for Health Metrics and Evaluation), който следи развитието на пандемията и вече публикува актуализирана прогноза развитието на заразата във всяка държава до 1 октомври 2020 г. Изследването на Институт за здравни показатели и оценки е финансирано от фондацията на Бил Гейтс.

Масовата употреба на маски би намалила смъртните случаи до 1-3 дневно. В противен случай от коронавирус у нас ще умират  между 14 и 17 души дневно. Кривата на жертвите тръгва нагоре след началото на септември, пресмятат от Институт за здравни показатели и оценки, чиито математически модели за България обаче досега бяха далеч от реалността.

Ако ситуацията и мерките са както досегашните, изследването прогнозира 903 смъртни случая у нас до 1 октомври. Към момента те са 211. При стриктни мерки, прогнозата е на покачване до началото на август, а след това задържане и редки смъртни случаи. Това означава около 380 починали до 1 октомври.

„В момента големият брой случаи на COVID-19 са главно от хора под карантина, които нямат симптоми, засега няма страшно. Ако в началото не бяха взети навременни мерки, на ден щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1000 случаи“, коментира пред агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той е категоричен, че пикът на заразени се дължи на неспазване на мерките. „Грозно е, хората са като отвързани – абитуриентски балове, празненства, сватби. Правете ги на открито, с дистанция. Обслужващият персонал по ресторантите да е с маски, в моловете да не се струпват хора, на закрито всички да са с маски“, каза той.

„Хората се заблудиха и започнаха да се събират на много и големи групи и се появиха огнища поради няколко факта – първо поради религиозни причини. Някои други религиозни общности решиха да правят събирания на представителите от различни региони от страната. Появиха се и много случаи в затворени общности в наши градове. Това доведе до мобилизация на колегите от РЗИ, които започнаха да взимат много материали от самите огнища, което несъмнено предполага увеличение на случаите“, обясни директорът на НЦЗПБ.

Проф. Кантарджиев призова хората като се срещнат с приятели и близки по улиците да не се прегръщат и целуват. „Много са ми смешни някои като тръгнат да се ръкуват. В цяла Югоизточна Азия, когато се видят, хората се покланят, което свидетелства уважение, че си срещнал близък или познат. Няма нужда да му се хвърляш на врата. Това, ако се спазва, ще имаме намаляване на случаите“, коментира експертът.

СПОДЕЛИ