Проф. Костадин Ангелов: Системата не се справи с недостига на лекари и сестри

Лесно е да кажеш хората да излизат на улиците, когато не носиш отговорност, щабът не би изтървали тази криза, категоричен е директорът на „Александровска“

161
Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ „Александровска“

„Системата се справи с подготовката за епидемията и тя завърши успешно. Системата обаче не се справи с хроничния недостиг на лекари и медицински сестри“, коментира директорът на УМБАЛ „Александровска“ проф. Костадин Ангелов в студиото на „Панорама“. Затова, по думите му, усилията трябва да бъдат насочени към привличане на повече медицинските кадри и към връщане на лекарите, напуснали страната.

Той изтъкна бързата реакция на екипа на Александровска болница, където своевременно е било създадено инфекциозно отделение за лечение на пациенти с COVID 19. „Най-тежко беше в началото, но ние се готвехме за най-страшния сценарий, който ще продължи много дълго. Приехме 170 пациенти, 9 от тях загубихме, битката не беше лека“, разказа проф. Ангелов. Относно неяснотите и противоречията по начина и средствата за лечение заради непознатия вирус той каза: „Оставихме лекарите на първа линия да взимат решенията“.

Проф. Ангелов даде висока оценка на работата на Националния оперативен щаб и благодари на всички граждани, които са се отнесли сериозно и отговорно, спазвайки противоепидемичните мерки. „Аз съм оптимист – големият помощник в кризата бяха хората, които се вслушаха в съветите на оперативния щаб и бяха дисциплинирани като си стояха вкъщи. Експертите в щаба като проф. Кантарджиев и доц. Кунчев не биха изтървали тази криза. Лесно е да кажеш хората да излизат на улиците, когато не носиш отговорност. Не бих влязъл в диалог с хора, които не носят отговорност“, коментира още директорът на „Александровска“.

СПОДЕЛИ