Според 40% от българите коронавирусът е биологично оръжие

Всеки десети е убеден, че заразата се разпространява чрез 5G технологията, а всеки пети смята, че чрез ваксината ще се поставят чипове в хората

341
коронавирусът

Според 40% от българите коронавирусът е биологично оръжие, а над 1 милион нашенци мислят, че той изобщо не съществува и че е световна измама. Това показва проучване на социологическата агенция „Тренд“ за юни месец, направено по поръчка на „24 часа“.

„Добили популярност в последните месеци конспиративни теории срещат благодатна почва у нас. Една от тях се оформи около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна. Традиционно, по всички теми, хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това е отчетено, че именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна, е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна“, коментират от „Тренд“.

Над 2 милиона и 300 хиляди българи мислят, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Малко над една четвърт (26%) са тези, които не се съгласяват с това твърдение. Всеки десети пък е съгласен, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Тук са отчетени по-високи нива скептицизъм спрямо тази конспиративна теория – 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

Всеки пети (22%) българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Приблизително същият дял (21%) са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

„Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Отново регистрираме висок дял (43%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение“, отбелязват още от „Тренд“.

Иначе 76% от българите са на мнение, че страната ни се е справила с овладяването на епидемията и едва 10% твърдят обратното. Две трети от анкетираните са декларирали, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките.

СПОДЕЛИ