Рекордно ниска смъртност у нас през 2020-а

През последните 5 години не е имало по-малко починали хора

914
смъртност

Парадоксално или не – по време на пандемия и затруднен достъп до медицинска помощ – НСИ отчете рекордно ниска смъртност у нас през 2020 г. През последните 5 години не е имало по-малко починали хора, показват най-новите данни на националната статистика. Над 6% е по-ниска смъртността от началото на 2020-а до третата седмица на май в сравнение със същия период на миналата година. А в месеците на изолацията спадът на смъртността е между 3% и 4%.

Демографът от БАН д-р Камелия Лилова смята, че е рано да се направи оценка на причините за феномена на ниската смъртност по време на пандемията, предава бтв. Според НСИ, отговорът може да се крие в променения начин на живот и една от причините да е неходенето в болница, както и неправенето на планови операции, които в много случаи водят до фаталния край. Друга вероятна причина за по-малкото починали българи е и намаленият травматизъм докато ограничителните мерки заради коронавируса бяха в сила.

През 2019 г. са починали 46 576, а през 2020 – 43 607 за периода януари – май, като в първия месец на годината имаме най-драстична разлика 15,2% по-малко починали. От НСИ уточняват, че данните за 2020 г. са предварителни и има закъснение в регистрирането/обработването на някои съобщения за смърт и броят на смъртните случаи през седмиците на 2020 г. ще се увеличава при всяко следващо генериране на тази справка.

СПОДЕЛИ