Борисов ми каза: „Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна“

280 000 българи са имали контакт с коронавируса, смъртността е 0,04 %, изчисли инфекционистът и успокои, че няма да има втора вълна

776
Борисов

„Прави чест на премиера Борисов, че той чу гласа на науката, а не гласа на страха. Чу го от мен в нашата среща. Тогава ние говорихме час, час и нещо. Аз мисля, че той ме чу много добре. Разбра ме и с неговия цветист начин на изказване някъде към 40-ата минута, преди да донесат кафето, каза: „Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна – толкова си убедителен“. Това разказа доц. Атанас Мангъров пред bTV за срещата си с министър-председателя Бойко Борисов по повод коронавирусната пандемия и ситуацията у нас. На въпрос това означава ли, че е успял да го убеди, инфекционистът отговори утвърдително: „Виждате, че след това, въпреки всички страхове, хората не бяха затворени на Цветница, на Великден, на Гергьовден. Това, което става с паркове, което ще стане с детските градини, става въпреки всички резерви на щаба.“

Доц. Мангъров направи и равносметка на случилото се в страната и обясни защо у нас смъртността е ниска (нещо, което учените и щабът тепърва ще обследват).

„Най-обективните данни за това какво се случи могат да се вземат от едно частно проучване, което се основава на данните от 34 лаборатории в цялата страна, включително тези, които са под ръководството на щаба. В страната са изследвани около 61 хил. души с PCR теста. Общо са направени около 140 хиляди теста, но всъщност са изследвани около 61 хиляди души, от които 2300 са положителни. Това значи някъде 3,78% от хората, които са изследвани. В друго проучване, в което са обхванати 31 хиляди души, е установено, че над 1200 от тях имат антитела, тоест са влизали в контакт с вируса, което пак прави 3,88 – 4%. Когато това се екстраполира за цялата страна, при 7 милиона души население, можем да кажем, че достоверно и доказано има поне 280 000 българи, които са били в контакт с този коронавирус, като огромната част не са го усетили, не са разбрали дори“, посочи шефът на детското отделение на столичната Инфекциозна болница.

Той изчисли, че при починали 120 души до момента, това прави смъртност от 0.04%, което значи един на над 2500 души. „Смъртността при морбили е 1 на 1000, тоест смъртността от тази инфекция е по-малка, отколкото смъртността при морбили и е напълно съпоставима с всеки сезонен грип“, успокои доц. Мангъров.

Според него, причината да няма много починали у нас е, че няма много хора на възраст на и над 80 години. Ето как той илюстрира ситуацията: „Представете си, че има две болници. В едната има неонатология, в която има недоносени новородени. Деца по 600 – 800 грама. И имате друга болница до нея, в която няма неонатологична клиника и няма недоносени новородени. И в двете болници се появява вътреболнична инфекция от ентеропатогени, ешерихия коли, клебсиела, норовирус, ротавирус. Това са инфекции, които при нормални деца и възрастни хора не причиняват нищо, тоест в тази болница, в която няма неонатология, на нея няма да ѝ се случи нищо или ще се случи много малко, докато в тази, в която има неонатология с недоносени новородени, там ще измрат половината и повече от недоносените новородени. Ако заменим недоносените с много възрастните болни хора, ще видим какво се случва в нашата страна и защо се случва“.

Инфекционистът отбеляза, че по средна продължителност на живота сме на 80-о място в света, докато Италия и Испания са на четвърто и пето място. „Средната възраст на починалите в Италия от този вирус е 80 години. У нас средната продължителност на живота е малко над 73. Ние сме болицата, в която няма недоносени новородени, образно казано“, уточни доц. Мангъров.

На въпрос как оценява действията на Националния оперативен щаб соченият за лицето на своеобразната опозиция отговори: „Всичко, което беше направено, беше направено с най-добри намерения. Целта беше да се спасят животи. Само че хубаво беше да се направи малко по-умно и да не се нанесе тежък икономически удар. Изследванията с PCR тестове можеха да се направят, преди да се затвори страната. А тогава тя се затвори просто защото имаше страх. В момента тя се отваря, въпреки че ги нямаме тези резултати, благодаря на премиера Борисов за смелостта.“

А относно чаканата втора и по-силна вълна, доц. Мангъров опроверга тези страхове. „Какво очаквате да се случи през септември или октомври? Нищо особено не се случи, когато от Италия и Испания дойдоха тумби наши сънародници. Виждате, че нищо особено не стана. През септември мислите ли, че ще дойдат нови тумби? Не, няма да дойдат. Тези, които са тук, ще си отидат“, категоричен е той.

СПОДЕЛИ