Мутафчийски със 70% одобрение, Мангъров – с 49%

Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на нормализация, сочи изследване на Галъп

728
Мутафчийски
Искрите между ген. Венцислав Мутафчийски и доц. Атанас Мангъров прехвърчат все по-неприкрито

Ген. Венцислав Мутафчийски продължава да е с най-високия рейтинг в държавата. Той събира 70% одобрение, 26% неодобрение и само 4% от българите се затрудняват да отговорят. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ във връзка с коронавируса, направено между 15 и 18 май. При първото измерване на одобрението към началника на оперативния щаб и ВМА то беше рекордно високо – 89 %.

Любопитно е как хората се отнасят към доц. Атанас Мангъров, който се утвърди като своеобразен символ на алтернативния прочит на ситуацията. Според данните на „Галъп“, инфекционистът се ползва с одобрението на почти половината нашенци – 49%. Интересно е и разпределението на хората, които не харесват доц. Мангъров – те са 30 на сто, което е само с 4 % повече от „притивниците“ на генералната линия на генерала, ръководещ Националния оперативен щаб, но колебаещите се в оценката си за Мангъров са цели 21 %.

Премиерът Бойко Борисов остава с положителна сумарна ситуативна оценка – 54% одобрение, 41% неодобрение и 5% колебание. Тази оценка остава по-добра от традиционното доверие към Борисов, отчетено преди месеци. „В основата на преобладаващите позитивни мнения досега е верният усет на властта към календара на обществените настроения“, коментират от „Галъп“.

Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на нормализация. Паниката продължава да намалява, а останалите страхове по-скоро вече се установяват в определени рамки и губят предишната динамика. Цялостната оценка за мерките, които властта взе в последните два месеца, е висока. Високи, макар и без нов ръст, са страховете и неприятните равносметки за доходите. Това са другите изводи от социолигическото проучване.

Продължава да спада делът на паническите реакции по отношение на коронавируса – хората, които приемат, че това е смъртоносна опасност и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството. Този дял е 17% сега, а през март и април е бил 22-24%.

Едновременно с това, дяловете на тревожната и спокойната реакция показват признаци на установяване на определени равнища. Делът на хората, които приемат, че коронавирусът е опасен, но все пак е само силен грип, спира плавния си спад и засега остава в диапазона около 60%. Делът на онези, които смятат, че това не е сериозна опасност и е преди всичко шумотевица, спира ръста си и остава да се колебае около 20%. Има и малък процент колебаещи се.

61% намират мерките на властта срещу коронавируса за достатъчни, 29% – за прекалени и 9% – за недостатъчни. Има и малцина колебаещи се. 86% от анкетираните пък смятат, че България се справя сравнително добре с епидемията на фона на другите европейски държави.

СПОДЕЛИ