БЛС: Бонусите за лекарите и разпределението им са обидни

НЗОК е на здравноосигурените, тя не е за борба с епидемии, държавата трябва да поеме своята отговорност и да отдели средства, категоричен е д-р Иван Маджаров

214
БЛС
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

„БЛС предупреди още в началото, че обявените 1000 лева за медиците на първа линия в борбата с коронавируса без ясни критерии, ще доведат по-скоро до разделение, отколкото да стимулират. Така и се оказа. Дори не искам да коментирам тези средства, защото те се разпределяха по начини, които са обидни дори и за самите звена, в които работят колегите“, заяви председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров пред БНР.

По думите му стимулите за лекарите и за медицинските сестри е трябвало да бъдат масови, големи и значителни. „Особено за тези, които не знаят какво се случва, когато не знаят кой влиза в кабинета им и застава срещу тях. Това включва всички кабинети на общопрактикуващите лекари, кабинети в ДКЦ-та, всички приемни отделения, всички спешни отделения, специалистите в РЗИ, които ходят да взимат проби и да карантинират. Или няма да се обявява, щом няма пари, или след като се обявява, че ще бъдат стимулирани лекарите и сестрите, да се направи по начин, който да не допуска разделение“, каза д-р Маджаров.

Шефът на БЛС е убеден, че още не е късно това да се промени. „МЗ може да заяви повече средства с цел да обърне внимание на колегите, които работят. Изобщо не бива да се говори за тези 85%, защото те щяха да бъдат изработени при нормални условия. Тук говорим за стимули“, категоричен е той.

По отношение на недостига на персонал, председателят на БЛС припомни, че съсловната организация винаги е твърдяла, че разходите в здравеопазването всъщност са инвестиция и държавата не бива да пести от тях, особено за заплати на лекарите и сестрите. Според него, в закона за извънредното положение не са предвидени мерки за мобилизация на всички лекари. „Командироването на медици в болниците във Видин и Сливен, които са на ръба на затварянето, не може да бъде трайно решение на проблемите, по-скоро трябва да се мисли стратегически“, подчерта д-р Маджаров.

Той заяви още, че независимо дали приходите на НЗОК ще са в рамките на планираните или не, е задължително държавата да отдели от средствата, които е предвидила за епидемията, било от 10-милиардния дълг, който ще се тегли, било от други източници, за лечебните заведения. „Не може да се прехвърли цялата тежест върху касата. Тя е на здравноосигурените пациенти, не е за борба с епидемии и не е редно всички разходи по лечение и на неосигурени пациенти, разходи по нови изследвания, изцяло да лежат на гърба на НЗОК, защото това ще лиши българските граждани от много други важни дейности“, обясни председателят на БЛС.

„Приемаме да се плащат допълнителни изследвания, приемаме да се плащат PCR-тестовете от касата, но никъде не се упоменава, че това е допълнителен разход, който не е предвиден в нито едно перо от бюджета на НЗОК“, допълни той. Д-р Маджаров обясни, че бюджетът на НЗОК е бил разпределен за съвсем други дейности, при положение, че досега те са били недофинансирани. По думите му не е коректно, когато държавата трябва да се справи с такава епидемия, да хвърли целия разход и цялата тежест върху касата и да се оставят после други пациенти с по-малки възможности за лечение и диагностика. „Държавата трябва да поеме своята роля, за да не се окаже есента, че много по-малко хора са получили своята диагностика с ПЕТ-скенер, или ЯМР, или са били оперирани, защото няма пари“, отсече д-р Маджаров.

СПОДЕЛИ