Борисов: Не съм „убил“ генерала, не съм закривал щаба

Доц. Мангъров всеки ден ми праща смс-и: „Браво, бъди още по-смел с отпускането на мерките“, призна премиерът

608
Борисов

Премиерът Бойко Борисов и ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски се появиха изненадващо на сутрешния брифинг на щаба тази сутрин, макар да бе обявено, че брифингът вече ще бъде воден само от секретаря на НОЩ доц. Димо Димов.

Видимо гневен след коментарите относно спряното участие на ген. Мутафчийски в ежедневните пресконференции на щаба, Борисов заяви: „Както виждате, генералът е жив и здрав. Изобщо нямаше да развалям на хората празничното настроение, ако не съзираха поредния умисъл. Щабът не е разформирован, от две седмици ме умоляват да спра да се гаврят всяка сутрин с тях. Има журналисти, които буквално идват да се заяждат с тях. Хората се преумориха, имат и планови операции, имат и друга работа, заяви премиерът. Един от най-добрите ми приятели да напише заглавие – „Убиха генерала“.  Не съм го убил, вчера му се обаждам и му викам: Жив ли си, бе?“, добави Борисов.

По думите му между правителството и щаба няма напрежение. „Какво напрежение да има, той е шеф на болница, аз съм премиер. От 20 години ми е приятел. Ние сме го издигали за шеф на болница. Дет се вика – само на него съм му позволил да ми прави едни прегледи…“, добави Борисов.

Мутафчийски, който за първи път се появи цивилен, на свой ред посочи, че решението всекидневните брифинги да не се излъчват директно по телевизията и не той да ги води, е взето по молба на щаба, тъй като много хора смятали този начин на оповестяване за контрапродуктивен и насаждащ страх. От щаба дори искали да се изпращат само прессъобщения на медиите, а въпросите си журналистите да задават чрез ресорните пресцентрове. По думите му щабът не спира да работи, в момента там се обсъждат стратегии за всяка сфера след отпускането на мерките.

„Ние имаме интересна комуникация, защото тя се развива като спор, в който се вземат най-добрите решения“, добави Мутафчийски относно работата си с кабинета. Борисов описа работата с щаба като диалог с експерти, в чието мнение се вслушва, а отговорността се носи лично от премиера. През ден се чувам и с доц. Мангъров. Той го поздравявал за смелостта и го насърчавал за още по-смели решения: „Праща ми смс-и с „Браво, давай по-смело“ и ме приканва за още разхлабване на мерките“.

„Ето днеска работят планините…Но короната е някъде във въздуха. Каква карантина карате вие в София? Улиците ли са празни, парковете ли са празни?“, каза още Борисов. И разказа, че конфликтът в щаба бил между Мутафчийски и доц. Ангел Кунчев, тъй като главният здравен инспектор настоявал за премахването на КПП-тата в градовете.

Все пак, след критиките, се обмисля възобновяване на брифингите в досегашния им вид, но веднъж седмично – в понеделник или в петък. „Докато някои тулупи спят до обед и после ми пишат постове и ми задават въпроси. Понеже има едни безделници дето няма кво да правят и само си пишат и ме провокират и аз съм им се връзвам“, уточни Борисов. Който си дезинфекцира сакенцето, издига шефове на болници и разрешава на планините да работят, като прави това „без заплата, без събота, без неделя“. „А реорганизацията на индустрията си е МОЯ заслуга и ако има успех ще бъдеме всичките щастливи, ако има загуба ще е само моя!“, стана ясно от иначе отменените вчера сутрешни брифинги.

СПОДЕЛИ