Тръмп спря парите на СЗО

Вноската на САЩ е 400 млн. долара и искаме обяснение за провала по време на пандемията от коронавирус, заяви американският президент

216
Тръмп
Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на страната към Световната здравна организация, заради „многото допуснати грешки“ по време на пандемията от коронавирус. Припомняме, той се закани да стори това още миналата седмица, на което СЗО отговори, че не му е сега времето.

„Днес давам инструкции на администрацията си да спре финансирането на Световната здравна организация, докато се извърши оценка на лошото й управление и покриването на информация, свързана с разпространението на коронавируса. Загрижени сме дали по време на пандемията щедростта на САЩ е използвана по възможно най-добрия начин. Истината е, че СЗО се провали в това да събира, проверява и споделя информация по прозрачен и навременен начин“, заяви американският президент на пресконференция в Белия дом.

Той изтъкна като причина и разликата от 10 пъти в осигуреното за организацията финансиране от страна на Съединените щати в размер на 400 милиона долара спрямо Китай. Вноската на САЩ представлява над 15 % от бюджета на СЗО.

Тръмп настоя на организацията да бъде потърсена отговорност за провалите в реакцията на кризата. „Вижте останалата част от света, части от Европа, други нации, които последваха насоките на СЗО и оставиха границите си отворени за Китай и пандемията по света се усили. Ще продължим да работим със СЗО, за да установим дали ще приложи значими реформи, но засега ще работим с други страни“, каза още Тръмп.

В същото вреле комитетът по вътрешна сигурност и правителствени въпроси на Сената на САЩ започва разследване за появата на коронавируса и разпространението му, като ще се фокусира върху ролята на Китай и Световната здравна организация (СЗО) в целия процес от началото на кризата до сега, съобщи politico.com, позовавайки са на казаното от председателя на комитета Рон Джонсън в интервю за изданието. По думите на сенатора той и колегите му имат намерение да проучат изцяло обстоятелствата около мерките, предприети като реакция на епидемията както в САЩ, така и в чужбина.

Навлизайки в детайли, сенатор Джонсън обяснява, че разследването ще се насочи основно върху причините за появата на коронавирус в Китай и ще търси отговор на въпроса дали усилията на Пекин и СЗО са били достатъчни, за да ограничат по-нататъшното му разпространение. „Къде започна всичко? Имало ли е предаване на инфекция от животно на човек? Или изтичане от лаборатория в Китай, където, например, разработването на лекарства за други видове коронавируси би могло да е процес, свързан с добри цели? Трябва също да проучим каква е ролята на СЗО в укриването на информация за появата на вируса“, казва председателят на сенатската комисия.

Изданието цитира и един от участниците в разследването –  сенаторът Рик Скот, според когото „не можем да се доверим на комунистически Китай, научихме също, че не можем да се доверим на СЗО, защото те ни излъгаха“.

Китай, Германия и ООН разкритикуваха решението на американския президент за спиране на финансирането на СЗО, но министър-председателят на Австралия Скот Морисън заяви, че подкрепя критиките на Тръмп.

СПОДЕЛИ