89 % харесват ген. Венцислав Мутафчийски

64 на сто ит българите мислят, че КОВИД-19 е лабораторно създаден, 91 % одобряват действията на лекарите, но всеки трети се страхува, че може да умре

811
ВМА
Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА

Ген. Венцислав Мутафчийски е новият любимец на нацията. Одобрението към него е 89 %, за сравнение това към премиера Бойко Борисов е 73 %. Това показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март.

Мнозинството нашенци приемат и подкрепят извънредното положение. На въпроса как оценяват мерките на властта срещу епидемията 66% казват, че са достатъчни, 17% твърдят, че са прекалени, а 15% смятат, че са недостатъчни.

Действията на правителството се одобряват от 74% срещу неодобрение от 22%. МВР получава 80% одобрение срещу 15% недоволни от действията му. Още повече – цели 83 % одобряват това, което прави Министерството на здравеопазването, неодобрението е 12 на сто. С най-висока подкрепа се ползва Министерството на образованието-  86% срещу неодобрение от 10%. Много високи нива на одобрение получават лекарите (+91%) и учителите (+87%).

Реакциите на хората на самата епидемия се разбиват на три групи: паническа (22%), тревожна (64%) и спокойна (12%).

Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството. Това преувеличение е свързано пряко с факта, че над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. „Тази паническа нагласа сама по себе си е опасна. Главно, защото адресира към властите очакване и изискване за свръхрепресивни панически мери. Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса“, коментират от Галъп.

Все пак две трети от населението са в плен не на паника, а на по-силно или по-слабо изразена тревога. Тя се подсилва и от информациите, че епидемията е смъртоносна не само за възрастните и хронично болните, но и за младите и децата (45%).

Твърде голяма част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е естествен, а е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.

Хората масово вземат мерки против епидемията: всички твърдят, че си мият по-често ръцете; 80% ползват дезинфектанти; 90% са ограничили личните си гостувания; 5% се борят с епидемията с предпазни маски.

Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88% и 94% одобряват забраната на всички публични събирания, затварянето на границите за чужденци и забраната българите да пътуват в чужбина. Общественото мнение обаче е разделено по забраната да се пътува от град в град: + 56% срещу ̶  40%, и въвеждането на вечерен час: + 59% срещу  ̶ 39%, показват още данните на Галъп.

Първоначалните масови опасения, че в България ще свършат храните и лекарствата, са по-слабо изразени (13% до 27%). За сметка на това в масовата психика възникват тревоги за икономическите последици от епидемията – хората се опасяват, че ще загубят работа – 20%, няма да могат да си плащат кредитите – 29 на сто и че няма да могат да покриват битовите сметки – 38%. Към това се добавя твърдението на 3% от анкетираните, че вече са загубили работа, уточняват социолозите.

Тази „средна“ и сравнително трезва реакция в условията на епидемия е в унисон с масовото мнение на българите (87%), че на фона на другите страни България се справя сравнително успешно.

 

СПОДЕЛИ