Нощувката в болница по-скъпа от „Хилтън“

Най-солени са цените във веригата "Аджибадем", най-евтино е в „Александровска“ и „Пирогов“, а „Св. Анна“ е единствената в страната, където спешната помощ наистина е безплатна

7087
легла

Да спиш в столична болница се оказва по-скъпо от нощувка в „Хилтън“, стана ясно от ценоразписите на лечебните заведения, публикувани в регистъра на Министерството на здравеопазването. В момента единична стая в „Хилтън“ в София е обявена в сайтовете за резервации на цени до 203 лева, докато в някои болници тази сума няма да ви е достатъчна.

Например в Сити Клиник Кардиологичен център самостоятелна стая с допълнителни битови възможности от понеделник до четвъртък струва 874 лева на ден, а от петък до неделя – „само“ 599 лв. на ден. Онкологичната база на болницата е по-евтина, като там въпросната самостоятелната стая с допълнителни битови възможности от понеделник до четвъртък е 795 лв. на ден. Така излиза, че почивка на морето за 4 дни на ол-инклузив база излиза по-евтино от еднодневен престой (не по собствено желание) в частната болница.

В „Токуда“, която е от същата верига, спането е от 85 до 250 лева, но там пък, както Скенер.нюз писа вече, има всевъзможни такси, някой от тях на ръба на закона. Като „хоспитализационен преглед“ – 25 лв., както и „анализ и интерпретация на резултати от предходен преглед в кабинета“ – 33 лева. Всъщност под хоспитализационен преглед трябва да се разбира такса „вход“, което е незаконно. На ръба е и таксата „избор на консултант“, която струва от 625 до 2500 лева според операцията, макар по наредба изборът на лекар да е до 500 лева. Има и цени за „допълнително поискани услуги“ – 200 лв., „такса битово обслужване“ – от 40 до 150 лв. според престоя и клиниката, „пакет поискани и предоставени дейности“ – от 60 до 3500 лв., „допълнително обслужване, свързано с престоя на пациента в лечебното заведение извън осигурените здравни и общи грижи“ – от 35 до 400 лева, информира в „Сега“. Прегледът при хабилитирано лице в „Токуда“ е 160 лв., а ако не е при доцент или професор е 140 лв. – най-висока цена от всички болници в регистъра. В пакет „Грижа за детето“ фигурира „избор на лекуващ лекар – оператор за извършване на високоспециализирана съдова операция с много голяма сложност и много висок оперативен риск – 1700 лв.“, пак далеч над нормативно позволените 500 лв. Палиативно лечение при онкоболни до 7 дни е 2500 лв., изборът на лекар/екип за цезарово сечение – 1500 лв., избор на реанимационен екип – 1000 лв., 500 лв. е изборът на лекар/екип за интензивно лечение на коматозни състояния.

В „Софиямед“ ВИП апартамент е 300 лева, цената за хоспитализация, макар и необявена, е 50 лева, предлага се и 6-месечен абонамент за извънболнично лечение (каквото и да означава това) за 300 лева. В НКБ има пакетна цена за придружител с ВИП меню – 100 лева, в останалите големи болници в столицата нощувката е между 90 и 200 лева, като най-евтино е в „Александровска“.

В „Майчин дом“ преглед при професор е 100 лв., до толкова може да е цената и в „Св. Иван Рилски“. Във ВМА, „Пирогов“, „Александровска“ и  „Св. Георги“ в Пловдив цената е 60 лв. В болниците в по-малките градове се плаща по 20-30 лева. „Св. Анна“ в София пък единствената в страната, в която спешната помощ е наистина безплатна, като това е упоменато и с нарочна табела.

болница
Този надпис, вместо ценоразпис, стои в спешното отделение на „Св. Анна“

Цените на избор на екип или лекар в най-популярните клиники са максимално позволените по наредба – 900 и 500 лева. В „Майчин дом“ присъствие на бащата по време на раждането е 200 лева, избора на екип за раждане е 900 лева, плаща се и за „справка за точен час на раждане“ -20 лв., а документът за припознаване на новородено е 40 лв. В МБАЛ „Света София“ за доставка на документи от архив се плаща 50 лв., 8 лв. на денонощие е таксата за безжичен интернет. В „Св. Иван Рилски“ в София има такса 2 лв. за еднократен сет за посещение в реанимацията или калцуните за стотинки ги продават десеторно, както и още по-интересна „такса координатор медицински услуги“ – 200 лв.

Любопитна и евтина услуга предлагат пък в „Пирогов“, където „масаж на конкретна травмирана зона“ е само 15 лева, а обучение за ходене и слизане по стълби – по 5 лева. Масаж предлагат и в Лозенец, но цялостен и 50-минутен срещу 50 лева, като в бившата Правителствена болница има и солариум, който струва 5 лева за 10 минути. В добавка може да ползвате сауна за 15 лева на час, както и индивидуален сестрински пост, който е почти без пари – 5 лева.

На този фон частни, държавни и общински болници, които иначе имат разнопосочни интереси, се обединиха и поискаха освобождаване на доплащанията. Но както става ясно от регистъра на МЗ за цените в лечебните заведения, те отдавна и съвсем откровено са си освободени.

СПОДЕЛИ