Медсестрите искат незабавно увеличение на заплатите

Ще подкрепим всякакви справедливи протестни действия в рамките на закона, заявиха от БАПЗГ

2778
сестри

Медсестрите поискаха незабавно увеличение на заплатите си и предупредиха, че търпението им е изчерпано. В декларация на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи се посочва, че сестрите не са съгласни да бъдат изкупителна жертва на реформата и че без тях системата ще колабира. От БАПЗГ напомнят, че през май миналата година са поставили на протест своите искания, но оттогава досега нищо не се е променило и отново се заканиха, че ще излязат на стачка.

Ето и пълният текст на декларацията:

Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояваме незабавно да бъдат актуализирани заплатите на професионалистите по здравни грижи! В много от лечебните заведения заплатите са близки до минималната работна заплата, което не отговаря на висококвалифицирания, отговорен и рисков труд, който полагаме.

С огромно търпение, усърдие и отговорност медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, фелдшерите, медицинските и рентгеновите лаборанти продължават да изпълняват професионалните си задължения, но вече са обезсърчени, обезверени и уморени от чакане да получат заслуженото заплащане. Вече близо 20 години продължава реформата в системата на здравеопазването. Заради ниското заплащане много специалисти заминаха да работят в чужбина или се отказаха от професиите си. Лечебните заведения не могат да функционират без тях. Много специалисти работят на две и повече места, за да си осигурят по-достоен живот. По този начин те спасяват и здравната система от колапс. Но прекомерната умора се отразява негативно на качеството на работата и на здравето им.

Кой е виновен за недалновидните управленски решения през последните 20 години? Защо трябва специалистите по здравни грижи да понасят тежестта за нерешените толкова години проблеми? Категорично не сме съгласни да бъдем изкупителните жертви! На 12-ти май 2018 г., обединени от желание за промяна, проведохме протестен митинг. Декларацията от митинга беше изпратена до всички институции. Исканията ни са на дневен ред с още по-голяма острота: Настояваме за политическо съгласие за дългосрочна визия на здравните грижи в България!

Искаме управляващите да ни чуят, защото продължаваме да се топим и не е далече времето, когато ще изчезнем. Искаме българите да имат безпрепятствен достъп до нашите грижи! Искаме нашият исококвалифициран труд да бъде достойно оценен! Припомняме Ви, че Колективният трудов договор – 2018 е подписан от работодателските организации, синдикатите и министъра на здравеопазването. За много лечебни заведения този документ си остава само на хартия. Ако не се случи реална промяна в оценката и заплащането на труда на професионалистите по здравни грижи, в скоро време ситуацията ще стане критична.

БАПЗГ настоява да се потърсят възможности и механизми за дофинансиране на заплатите на професионалистите по здравни грижи. БАПЗГ най-отговорно заявява, че изцяло подкрепя справедливите искания и действията на колегите от всички региони на страната, където проблемите в лечебните заведения не са решени. Ще подкрепим всякакви справедливи протестни действия в рамките на закона. БАПЗГ остава отворена за диалог с всички отговорни институции, към които се обръщаме. Вярваме, че с общи усилия можем да намерим изход и да тръгнем към добри промени в името на здравето и живота на българските граждани.

СПОДЕЛИ