Зам.-шефът на ВМА: Белезите никога не изчезват

В Клиниката по пластична хирургия лекуваме над 400 пациенти годишно след травми, изгаряния, катастрофи, с кожни тумори и рак на гърдата, казва доц. Владимир Василев

ВМА
Зам.-началникът на ВМА полк. доц. Владимир Василев по време на операция

Белезите никога не изчезват, признава шефът на Клиниката по пластична хирургия на ВМА полк. доц. Владимир Василев, който през март стана и зам.-началник на Академията по диагностично-лечебната дейност.

„Ако някой ви каже, че ще ви махне белега – не му вярвайте. Един белег може да се заличи малко, да се изпили, да се третира с лазер, но той си остава, не може да изчезне. Работата на пластичната хирургия е този белег да се намали, да се скрие в естествените гънки, така че да не се вижда на пръв поглед“, обяснява доц. Василев.

Клиниката по пластична хирургия и изгаряния е една от най-старите във ВМА, а годишно през нея преминават над 400 пациенти. „Занимаваме се с тежки състояния след травми, изгаряния, катастрофи, възстановяваме меките тъкани при рани, лекуваме белези, които пречат на движенията на пациента или пък му причиняват естетически дискомфорт“, посочва пластичният хирург.

По думите му клиниката е водещ център и за лечение на кожни тумори. „Може би сме единствените в България, които правим т.нар. „Mohs“ хирургия или иначе казано изрязваме тумора до такава степен, че хем да е щадящо, хем да не оставяме възможност за рецидив. При стандартния подход туморът се изрязва толкова, че рецидивите са около 10 %, докато при „Mohs“ хирургията те са в едва 1 % от случаите“, казва доц. Василев. Най-често хората търсят помощ при кожни тумори на лицето и на откритите части на ръцете. Другата голяма група са пациентите с изгаряния, както и жени с рак на гърдата, претърпели мастектомия.

„Разбира се, занимаваме се и с естетична хирургия, но тя остава малко на по-заден план, тъй като във ВМА идват предимно спешни пациенти, поемаме най-тежките случаи от цялата страна и работим в пълен синхрон с останалите отделения в болницата, за да може да се намесим веднага след като колегите си свършат работата и спасят живота на болния или пострадалия“, казва още доц. Василев. По думите му клиниката по пластична хирургия разполага с най-модерното оборудване, прилагат се всички иновативни техники, а голяма част от операциите се извършват безкръвно.

Визитка

ВМА
Полк. доц. Владимир Василев

Началникът на Катедра „Пластична хирургия и дерматология” полк. доц. Владимир Василев завършва медицина в София през 1989 г. Има специалности по обща и по пластична хирургия, както и „Здравен мениджмънт”. От 14 март 2018 г. е назначен за заместник-началник на ВМА по диагностично-лечебната дейност.

Преминал е през редица курсове, специализации и стажове по пластична и лазерна хирургия и лечение на изгаряния в Междуармейски център в Рошфор, Франция; Армейски център по Изгаряния “Перси” в Париж, Франция; Военна болница “Кралица Астрид” в Брюксел, Белгия; болница „Assuta” в Тел Авив, Израел. Има изкарана специализация по Mohs микрографска хирургия. През 2013 г. придобива научна степен ”доктор”, а две години по-късно е избран за доцент към Катедра „Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия”.

СПОДЕЛИ