ВМА стопи дълговете си, но търси 20 млн. лева за ремонт и апаратура

Откакто имахме министър и управител на здравната каса ни се влошиха отношенията с тези две институции, призна ген. Венцислав Мутафчийски

ВМА
Генерал Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА

ВМА успя да стопи дълговете си и затова е време да говорим не за миналото, а за бъдещето. Това заяви началникът на Академията ген. Венцислав Мутафчийски по време на Общо събрание на личния състав на болницата. На него той представи официално и останалите членове на ръководния екип – полк. Владимир Василев, който ще отговоря за диагностично-лечебната дейност и полк. Румен Попов, който ще е зам.-началник по учебно-научната дейност.

„Ако към юни 2014 г. ВМА генерираше дълг между 5-8 милиона лева на месец, то към 31 декември 2017 година болницата има нула лева дълг. Тази тенденция се запазва и в първите три месеца на настоящата година. И може би вече е време да говорим за развитие и по-сериозни капиталовложения“, подчерта генерал Мутафчийски. По думите му планът на новото ръководство е да въведе нови лечения и да изгради школи на европейско и световно ниво. За целта обаче началникът на ВМА ще трябва да намери 20 млн. лева за ремонт на 13 етажа от болницата и закупуване на нова апаратура, като най-спешна е доставката на ЯМР.

„ВМА е предпочитана болница, марка, но тя е нищо без своите лекари и сестри“, обърна се ген. Мутафчийски към колегите си. Но не пропусна да отбележи, че някои клиники „са заспали“ по отношение на достигането на европейско и световно ниво. „Тук изобщо не говоря за България, по-добри сме от 99 % от болниците във всички специалности“, уточни той. И даде за пример клиниките отличници – Гастроентерологията, ръководена от проф. Крум Кацаров, Клиниката по чернодробно-панкреатична и чернодробна хирургия, чийто началник е проф. Никола Владов и Урологията, начело с проф. Илия Салтирски. „Това са моделите, към които ще се стремим във всяка клиника. Те са на европейско и световно ниво – и по отношение на качество, и по отношение на техника, и по отношение на умения, те са признати в европейски мащаб“, очерта стратегията за развитие ген. Мутафчийски.

„Ние не си позволихме в нито един момент от тези трудни години да свалим качеството на нашето обслужване, да направим компромис с консумативите, лекарствата или с обема на вложените ресурси в един болен. Просто оптимизирахме дейността, залагайки на икономическата ефективност на лечението“, изтъкна още шефът на ВМА, но призна, че лимитирането от страна на здравната каса създава сериозни спънки в работата на лечебното заведение. „Ние лекуваме добре своите болни, а не имитираме дейност. Но сега е моментът да кажа, че откакто имахме министър и управител на здравната каса, ни се влошиха отношенията с тези две институции. Защото всяко действие или бездействие бива изтълкувано като пристрастие. И така тази конфигурация не беше полезна за ВМА, възлагам повече надежди на следващата конфигурация“, заяви проф. Венцислав Мутафчийски, намеквайки, че дните на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК са преброени.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326