Проф. Крум Кацаров: Пациентът не вижда медицината, а мизерията

Президентът Румен Радев удостои с орден „Стара планина“ втора степен началника на Клиниката по гастроентерология и хепатология във ВМА

Проф. Крум Кацаров
Президентът Румен Радев награди проф. Крум Кацаров с орден "Стара планина"

Пациентът не вижда медицината, той вижда само мизерията, а точно тя доведе до рухването на вярата на българина в неговия лекар, казва проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология и хепатология във ВМА. Един от най-добрите лекари на България беше удостоен вчера от президента Румен Радев с орден „Стара планина“ втора степен. Отличието бе присъдено на проф. Кацаров за големи заслуги към военномедицинското дело у нас.

На церемонията в Гербовата зала на Президентството присъстваха началникът на ВМА бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Никола Владов, проф. Евгени Белоконски. „Науката отдавна е колективна игра. Тази награда персонализира усилията и работата на колективите, част от които сме ние – в случая колектива на ВМА, към който имам честта да принадлежа. Искам да благодаря на институциите, които ни номинираха и на президента на Румен Радев. За нас е чест, благодаря ви“, заяви проф. Кацаров.

Според него доверието ще се върне, само ако обслужването и качеството на услугата, която получават хората, се подобрят. „Пациентът не разбира лекарят какво прави за него. Той влиза в болницата, ляга на операционната, даваш му упойката, излиза от нея и си отива. Но между даването на упойката и изписването той вижда мизерията – няма чаршафи, няма храна, персоналът не е много любезен. Той това вижда – неразбория и несигурност, и затова не харесва системата. И проблемът не е, че болниците са търговски дружества, а че превърнаха нас, лекарите, в търговци. Всеки ден ни се налага да обясняваме на пациентите, че трябва да си купят този инструмент, онова лекарство, конци, марли, да си носят чаршафи. Болният идва при нас за помощ, а ние му искаме пари и започваме да му обясняваме кое плаща касата и кое не. Той дошъл човекът с болката си, а аз му викам дай сега 500 лева“, казва проф. Кацаров.

И е категоричен, че потърпевши от изначалното зло – липсата на пари за здравеопазване, са пострадали не само пациентите. „Дори смятам, че лекарите са най-потърпевши. Защото болният идва в болницата за четири-пет дни, а докторът се бори със системата 30 години. И всеки ден от тези 30 години среща недоимък, мизерия, всеки ден се чудиш какво да направиш. Така че ние сме най-потърпевши. Пък и се разболяваме понякога и също сме пациенти“, обяснява той.

Носителят на орден „Стара планина“ смята, че все пак в момента за парите, които влага, българинът получава изключително добра медицина. Това обаче се дължи само на ентусиазма и професионализма на лекарите и сестрите.

Проф. Крум Кацаров
Проф. Крум Кацаров с началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски и проф. Никола Владов

Проф. Крум Кацаров е началник на Клиника по гастроентерология и хепатология във ВМА. Завършва медицина в Медицинска академия – София през 1983 година, като цялата му професионална кариера е преминала във Военномедицинска академия. Има придобити специалности по вътрешни болести, военнополева терапия, спешна медицина, гастроентерология и диетика, здравен мениджмънт. Награждаван е с Почетния знак на Министерството на отбраната „Св. Георги“ – втора степен. Носител е и на наградата за изключителни постижения, носеща името на проф. д-р Чилов. През 2014 г. Българският лекарски съюз го избра за лекар на годината.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326