ВМА отваря отделение за подкрепа на тежко болни

Болницата стартира проект „Психосоциална, медицинска и правна подкрепа на пациенти със заболявания на кръвта и гърдата”

2239
ВМА
Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски представи новия проект на болницата

Първото в страна немедицинско отделение, което ще предоставя психосоциална, информационна и правна подкрепа на тежко болни пациенти, ще отвори врати в началото на следващата година във ВМА. Болницата стартира проект „Психосоциална, медицинска и правна подкрепа на пациенти със заболявания на кръвта и гърдата”, който е съвместно начинание на Клиниката по хематология, Клиниката по гръдна хирургия и Центъра за психично здраве и превенция във ВМА и ще помага на пациентите с тежки заболявания да се справят психически по време на борбата с болестта си, но също и да получават адекватната правна, социална и медицинска ориентация на едно място.

„Като хирург винаги съм бил убеден, че правейки една осакатяваща операция с цел съхраняване живота на пациента, след това той има нужда от подкрепа, за да преодолее всички последици от нашите иначе добронамерени действия“, коментира началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски по време на представянето на инициативата.

„Ние лекуваме не тумора, а човека“, коментира и проф. Георги Байчев, онколог от Клиника по гръдна хирургия. „Срещаме се с живота и смъртта ежедневно, което още повече ни амбицира да бъдем всеотдайни към пациентите. ВМА е най-търсената и най-уважаваната болница, а това изисква отговорно отношение. Затова се стигна и до този проект”, заяви проф. Юлиан Райнов, ръководител на Клиниката по хематология.

Подкрепата, която програмата предлага, се свързва с възможността да се предостави пространство за мислене и споделяне на онези чувства и преживявания, които са неизменна част от процеса на боледуване и терапия и от които пациентите се дистанцират, защитавайки се от преживяванията на ужас или безнадежност, поясняват от ВМА. Психолозите, които ще работят с пациентите, ще се опитват да подсилват личностния им интегритет, но без да им дават фалшива надежда. Това обаче трябва да увеличи и мотивацията им за лечение и възстановяване.

В групите могат да участват всички пациенти на клиниките по хематология и по гръдна хирургия, диагностицирани с онкологично или хематологично заболяване, чието лечение предстои да стартира или вече е стартирало. Поканата е и към пациенти с такива диагнози и от други лечебни заведения.

Лекционните модули ще се провеждат всяка последна седмица на месеца и са тематични. Някои от тях са общи и касаят сходни аспекти на злокачествените заболявания, а специфичните са отделни за всяка група. Модулите за психотерапевтичната подкрепа пък ще се провеждат на всеки две седмици, като ще включват и арт терапия, с участието на актьори и музиканти.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326