ВМА със строги правила за общуване между лекари и пациенти

Освен видеонаблюдение, разговорите се записват и със звук, а докторите и сестрите ходят на курс по комуникационни умения, съобщи началникът на Академията проф. Венцислав Мутафчийски

11045
ВМА
Проф. Венцислав Мутафчийски

ВМА вече въведе строги правила за общуване между лекарите и пациентите като превенция срещу насилието над медици. Това съобщи началникът на Академията проф. Венцислав Мутафчийски пред БНТ. По думите му, в болниците най-често подобни случаи стават в спешните отделения или в интензивните клиники, в които се съобщават лошите вести. Затова във ВМА, освен система за видеонаблюдение, има и звуково записване. „Ние сме указали на нашите лекари, когато разговарят с пациентите и близките им, в коя точно точка да се намират, за да имаме най-добър запис. Това е превенция за такива случаи“, посочи проф. Мутафчийски. Той допълни, че очаква предписания от страна на МВР за това как професионално да бъдат изградени тези системи, а от прокуратурата  – как да бъдат съхранявани записите.

Началникът на ВМА цитира данни от проучване, осъществено в САЩ, според което над 70% от лекарите имат недобра подготовка за справяне с критични пациенти. „Ние дори не говорим за такава подготовка на нашите лекари – как да се справят с такива пациенти или роднини на пациентите“, подчерта той.

В САЩ и Австралия има строги предписания за общуване между лекарите и пациентите, като например разстояние не по-малко от метър и половина. Проф. Мутафчийски добави, че за съжаление спешните медици в цял свят стават обект на агресия, но посочи, че такива измерения, каквито се случват у нас, не могат да се вместят в никакви рамки и категорично не могат да бъдат толерирани. „Нашите медици трябва да работят в защитена среда. Не стигат другите проблеми в здравеопазването, а и този проблем непрекъснато ни преследва“, възмути се той. Проф. Венцислав Мутафчийски беше категоричен, че не приема насажданото отношение, че лекарите са престъпници.

Но пък от ВМА признават, че докторите все по-трудно общуват с пациентите и затова в Академията вече има Курс по комуникационни умения. Групите се водят Велислава Донкина, като с помощта на специални похвати лекарите и сестрите подобряват познанията си за човешкото общуване.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326