Отварят Военномедицински университет

Виждате какви чудеса стават по света и когато лекарите са под пагон, освен знанията, всичко е по-бързо и дисциплинирано, заяви премиерът Бойко Борисов

2585
Военномедицински университет

Скоро у нас ще отвори врати Военномедицински университет. Идеята за създаването на подобна структура е на настоящото ръководство на ВМА, като днес тя получи подкрепата и на правителството. Това стана ясно при откриването на новата клиника по нефрология във ВМА, на което присъстваха премиерът Бойко Борисов, министрите на отбраната Николай Ненчев и на здравеопазването д-р Петър Москов, както и началникът на Военномедицинска академия ген. Николай Петров. Именно той няколко пъти обяви, че има нужда от създаването на подобна структура, а сега и премиерът даде зелена светлина на идеята

„Радвам се, че на този ден – Деня на народните будители, ние ще получим и вашата подкрепа на инициативата ни с министър Николай Ненчев, ще опитаме и ще положим усилия да създадем Военномедицински университет. Целта е да обучим военни лекари, да им сложим пагоните и да наситим частите с кадри“, обърна се към премиера началникът на ВМА. По думите му подобни университети има в съседните ни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.

„Тук се готвят да обучават доктори, военни, което е много важно за армията. Ако може да се обучават и по 20 военни лекари, защото светът е много тежък, виждате какви чудеса стават и когато си има и пагон, освен знанията, всичко е по-бързо и дисциплинирано“, заяви министър-председателят. Борисов похвали ръководството на ВМА за това, че е успяло да намали дълга си от 230 милиона лв. на под 30 милиона.

В началото на октомври страната ни е посетена от сръбска делегация, включваща представители на белградската ВМА, като по време на визитата е било договорено сътрудничество между двете страни по отношение на обучението на военните лекари.

СПОДЕЛИ