Куркумата срещу антибиотиците

Или защо българинът се лекува по телевизията и се доверява на съмнителни целебни методи

електронна рецепта

Когато миналата седмица ви заболя мъдрец на зъболекар ли отидохте или извикахте водопроводчик? Ми не, не съм луда. Питам, понеже ако сте посетили дентална клиника, защо тогава поверявате здравето на децата си на врачки, гадателки, баятелки, шамани и модерните напоследък холистични нутриционисти (каквото и да означава това).

Тези хора, които се гордеят с факта, че не са лекари, но пък призванието да „помагат“ ги напънало в някакъв момент от живота им, с охота дават съвети как да се избавим от хемороиди до рак. Проблемът е, че те не носят отговорност за това, именно защото не са лекари. Още по-лошото е, че голяма част от българите с такава ярост се нахвърлят върху всеки с бяла престилка осмелил се да им поиска потребителска такса, недай боже да си плати скенера, но без никакво замисляне изпразват джобовете си за супергъби срещу тумор в мозъка, червеи срещу автоимунни болести, шамаротерапия, мазила против каквото се сетите и „консултации“ със споменатите по-горе псевдолечители, наричани за краткост шарлатани.

Та шарлатаните всекидневно, че даже ежеминутно, се опитват да ни убедят, че болестите се дължат на лошите фармацевтични компании, които искат да отклонят хората от древните методи на народната медицина. Ако лимецът, зеленчуците или куркумата лекуваха рак, аутизъм, паркинсон и т.н., дали фармацевтичните компании нямаше да са го разбрали? Не ли? Ако бяха толкова чудодейни, каквито те НЕ са, щяха ли хората изобщо да се разболяват? Просто питам?

хомеопатия

Шарлатаните често спекулират със страха на хората. И кресливо констатират, че не било нормално 50% от децата да са с глутенова непоносимост. Ми, не е нормално. Но пък и реално страдащите от такава непоносимост са само 1 % от популацията. Много често обаче глутеновата непоносимост се бърка с тази към някои въглехидрати или т.нар. FODMAP синдром. Само дето шарлатаните никога не са чували за такъв синдром. Само за да блесна ще поясня, че FODMAP е съкращение от Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides,  Monosaccharides And Polyols. На български това се превежда като диета бедна на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Блеснах!

Изобщо няма да се спирам на твърденията, че ваксините причиняват аутизъм. Надявам се, повечето от Вас знаят, че единственото, което причиняват ваксините, е защита от смъртоносни зарази като детски паралич, дифтерия, коклюш, тетанус, морбили, рубеола, туберкулоза, менингит, хепатит и т.н.

А, и споменатите вече зеленчуци нямат никакво отношение към справянето с бактерии и микроби. Изненада, но „вината“ за това, че не умираме от всяка инфекция, е на антибиотиците. В които няма и нанограм куркума.  Почти съм сигурна, (но за по-голяма достоверност прочете листовката на който и да е антибиотик), че няма също киноа, череши и джинджифил.

Но да се върнем на основния въпрос. Защо като се развали колата търсим автомонтьор, а не звъним на адвокат, но ако ни заболи коремът, вместо при гастроентеролог или поне при джипито, тичаме до най-близката хомеопатична дрогерия? Един от възможните отговори е, че отвсякъде ни заливат реклами за чудодейни отвари, включително от националня ефир и националните всекидневници. Тук не броим сайтове, блогове, влогове, вестничета, брошурки и притурки.

По-сериозният прочитит обаче ни отвежда към друг отговор – поредица от управляващи мнозинства и още по-дълга поредица от здравни министри, не без помощта на мизерията, изкопаха огромна пропаст между пациентите и техните лекари. А животът не търпи празни места, тъй че шарлатаните удобно се наместиха в зейналата ниша.

Знам, че в лабиринта, наречен българско здравеопазване, пациентите трудно се ориентират по коя клинична пътека да тръгнат и кой точно коридор (разбирай пакет) ще ги отведе до правилното лечение. Знам обаче, че изходът не е във веганството, нутриционизма, хомеопатията и обикновеното шарлатанство. И не е нужно да се връщаме векове назад, когато хората са умирали на 30 години, за да докажем това емпирично. Медицината вече го е направила. Така че тя е тази, която пак ще ни спаси.

СПОДЕЛИ