2000 лева заплата за сестри в „Св. Анна“, 3500 лева – за лекар

30 000 медсестри не достигат у нас, което влошава качеството на медицинската услуга

544
Снимка: УМБАЛ "Св. Анна"

Ръководството на столичната УМБАЛ „Св. Анна“ вдигна заплатите на медицинските сестри от 1 юли и така основното възнаграждение скочи от 1500 лева на 2000 лева. Това съобщи зам.-директор по лечебната дейност д-р Ивелина Георгиева по време на конференция „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“, организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и лечебното заведение.

“Парите не са достатъчни, трябва да се подобрят условията на труд, медицинските специалисти да се разтоварят от напрежението и работата”, посочи д-р Георгиева. По думите й има все по-сериозен недостиг на сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори. „Когато няма достатъчно специалисти, цялото качество на медицинската помощ се влошава. В момента търсим около 200 специалисти по здравни грижи, което е малко над 30% от общия брой на специалистите”, добави още зам.-директорът на „Св. Анна“. И уточни, че специалистите, които се обучават в момента, са недостатъчно, за да запълнят дефицита. „Много повече сестри напускат системата от тези, които влизат в нея, затова и предприемаме увеличение на заплатите, за да привлечем нови кадри“, подчерта д-р Георгиева.

Директорът на УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Слави Близнаков съобщи за Скенер.нюз, че предстои вдигане на заплатите и на лекарите, както и на целия персонал. Например от следващия месец началниците на клиники вече ще се разписват на основно възнаграждение от 3500 лева, санитарите пък вече получават 1200 лева на месец. „Това са суми, които са по-високи от заложените дори в новия КТД, който още не е подписан„, уточни д-р Близнаков.

„Над 30 000 медицински сестри не достигат у нас. За да се преодолее този недостиг е нужно уважение към хората и към професията, добро заплащане и кариерно израстване“, заяви пред журналисти председателят на БАПЗГ Милка Василева. Според нея е нужно политическо решение с точни и конкретни мерки и стъпки, за да има някаква промяна в системата на здравеопазването и професиите в направление „Здравни грижи“ – сестри, акушерки, рехабилитатори, рентгенови и медицински лаборанти, да станат привлекателни за младите хора.

Василева каза още, че в момента добрите заплати в частните лечебни заведения по естествен начин привлича кадрите към тях. „Трябва структуроопределящите и общинските болници да получават добро финансиране, за да могат да задържат персонала си“, категорична беше председателката на БАПЗГ.

СПОДЕЛИ