Лекари от две болници спасиха близнаци след уникална вътреутробна операция

Акушер-гинеколозите от СБАЛАГ „Майчин дом“ и МК „Д-р Щерев“ се преборват за живота на две от три бебета, вместо да оставят бременната жена да направи аборт

181
близнаци
На снимката: Проф. Иван Костов, сем. Реджебови и доц. Петя Чавеева

Акушер-гинеколозите от СБАЛАГ „Майчин дом“ и МК „Д-р Щерев“ спасиха близнаци след тежко усложнение при спонтанна триплодна еднояйчна бременност. За първи път у нас те направиха вътреутробна фетална операция при специфична триплодна еднояйчна бременност, която дава шанс на двете здрави бебета да живеят. Операцията е извършена в Отделението по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, а продължаващата бременност e проследявана от проф. д-р Иван Костов до раждането на близнаците в „Майчин дом“.

В световен мащаб честотата на триплодна бременност с еднояйчни близнаци е по-малка от 1 на 100 000. Бременността при 35-годишната Бедрие се развива нормално до 17 гестационна седмица, когато състоянието на едно от трите бебета се усложнява. Поради това, че тризнаците са еднояйчни и споделят обща плацента, съответно са с взаимосвързано кръвообращение, опасността за живота на едното бебе поставя под риск и другите две бебета.

Затова първоначалната препоръка на акушер-гинеколозите е бременността да бъде прекъсната. Но Бедрие Реджебова от Търговище решава да потърси второ мнение при проф. Костов в „Майчин дом“, от когото получава надежда, че бебета й могат да бъдат спасени.

„Големият въпрос беше дали да прекъснем бременността или да направим невъзможното, за да спасим двете бебета. И нито за миг не сме се колебали, защото ние никога не се отказваме, борим се за всеки живот. И благодарение на мултидисциплинарния екип от двете болници, на акушер-гинеколозите от Родилна клиника и на неонатолозите от Клиниката по неонатология в „Мачин дом“ – имаме две здраве бебета и щастливи родители“, разказа проф. Костов.

Той се свързва с доц. д-р Петя Чавеева от МК „Д-р Щерев“, която заедно със своя екип в рамките на 24-часа извършва диагностика и сложна вътреутробна фетална операция за лазерно разделяне на плацентата.

Добрата дългогодишната работа и професионалното доверие между екипите на двете болници, води до щастлив завършек. „Една такава изключително рядка бременност, придружена с толкова специфично усложнение, е много трудна за управление. В този случай се касаеше за тежка изява на фето-фетален трансфузионен синдром между трите бебета. Двете бебета чрез общи съдове отдават кръв на третото бебе, неговото сърце се натоварва и то започва да акумулира течности в различни части на тялото. И тъй като състоянието на едното бебенце беше крайно критично с минимални шансове да възстанови жизнените си показатели, разделянето на плацентата беше ключовият момент, в който да дадем шанс на здравите бебета да живеят. Добрата колаборативна работа, късметът, доверието между екипите, доверието между лекарите и пациентката – бяха решаващи!“, обясни доц. Чавеева. 

След спасяващата вътрематочна операция, бременността е проследявана от проф. Иван Костов до 29 г.с., когато животът на бебетата е спасен за втори път в „Майчин дом“. Тогава се раждат две здрави момиченца – Бесте и Хелин с тегло 950 гр. и 850 гр. Те са стабилизирани, вече дишат сами, захранени са и наддават адекватно под грижите на екипа неонатолози от Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом“.

„Когато има доверие между лекарите и пациентите и в двете посоки, имаме щастлив край. Пожелавам на родителите още деца!“, щастлив е проф. Костов.

СПОДЕЛИ