Двама лекари обвинени за източване на НЗОК с 12 900 лв.

От 28 септември 2023 г. до 29 март 2024 г. над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и уж са им били извършвани процедури по физиотерапия, твърдят от прокуратурата

163
лекари

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми двама лекари на 55 и 54 години за извършена документна измама, съобщават от държавното обвинение. Те са обвиняеми за това, че в съучастие – първият като извършител, а вторият като помагач, съзнателно са дали възможност на един от тях да получи от бюджета на НЗОК сумата от 12 900 лв. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия, информират от прокуратурата.

В процеса на разследване на случая е установено, че единият лекар съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от другия лекар.

Схемата за документната измама, свързана с неправомерно получаване на парични суми от бюджета на НЗОК, е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура – Пловдив.

Установено е, че за 6-месечен срок – за периода от 28 септември 2023 г. до 29 март 2024 г., над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За едното престъпление законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия, а за другото – наказание лишаване от свобода до 1 година или пробация. Действията по разследването продължават.

СПОДЕЛИ