ГЕРБ-СДС поиска пълна забрана на бездимни цигари и вейпове за деца

Според депутатите такъв регламент в момента липсвал, а според експерти и сега тютюневи и свързаните с тях изделия не може да се продават на лица под 18 г.

137
забрана

Депутати от ГЕРБ-СДС поискаха пълна забрана на продажбата на деца на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, вейпове, както и такива, различни от тютюневите. Измененията в Закона за закрила на детето са предложени от проф. Костадин Ангелов, Деница Сачева и доц. Лъчезар Иванов. Мотивите им са, че такава пълна забрана за употреба досега не е имало.

В мотивите се посочва още, че голяма част от този тип изделия са с неясен произход, като липсата на забрана за употребата и продажбата им била достатъчна да се предлагат нови продукти с неясна субстанция.

„Непопадайки в кръга на тютюневите и свързани с тях изделия, продукти като IQOS, вейпове със и без никотин, дъвки и други, остават извън действащата нормативна разпоредба“, посочват вносителите и допълват, че в повечето случаи те стават причина за поява на леки до тежки заболявания.

В Закона за здравето, последно променян през 2012 г., липсва легална дефиниция и обяснение на понятието тютюнопушене. Нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари не горят, а се нагряват. „Всеки един продукт, наподобяващ изделие за пушене, различно от тютюнево изделие, независимо от състава му и начина на консумиране, вгражда в децата положителна нагласа към тези изделия“, смятат депутатите от ГЕРБ-СДС и цитират СЗО, че употребяващите нагреваеми тютюневи изделия са изложени на действието на токсични емисии, а хората около тях на вторични такива. Всъщност обаче именно заради това, че не горят, а се нагряват, вредните емисии са с 98% по-малко, а пасивното пушене на практика се елиминира.

Запознати обясниха за Скенер.нюз, че „вейпове“ не е законов термин, както и че текстовете няма да спрат употребата на електронни цигари с различни плодови вкусове, които са най-атрактивни за децата.

Напомняме, че колкото и законопроекти да се внасят в парламента, няма особено значение, тъй като страната върви към поредните предсрочни избори, а 50-ото Народно събрание все още не е произвело дори правилник и не е формирало комисии, така че депутатите в момента единственото, което могат да правят, е да задават въпроси към служебните министри и да ги изслушват.

СПОДЕЛИ