Рязък скок на заразени с новия вариант на коронавируса „Флирт“ в Гърция

Лекарите препоръчват на туристите да носят маски на места с много хора и да си мият често ръцете

137

Властите в Гърция предупреждават за увеличено разпространение на новия вариант на COVID, наречен „Флирт“, предаде БНР. Според лекарите протичането на инфекцията е сходно с предишните варианти, но заразяването става по-лесно.

Здравното ведомство в Атина констатира рязко увеличение на случаите на заразените с „Флирт“, като само за една седмица са хоспитализирани 475 пациенти. Министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис заяви, че лекарите препоръчват реваксинация на всички, най-вече на хората на възраст над 60 години.

Депутатът от Националистическата партия д-р Ники, който е лекар, заяви, че една от ваксините на пазара е дала негативни странични реакции и по негова преценка ваксините не са безопасни. „С това изявление рискувате живота на много хора“, категорично отрече твърдението му здравният министър.

По отношение на туристите лекарите в Гърция препоръчват да се носят маски на места с много хора и да се мият често ръцете, а при наличието на симптоми – незабавно тестване. А те са обичайните – хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото, умора. Случаите на загуба на вкус и мирис са много по-редки, но пък все по-чести са симптоми като гадене, повръщане и диария.

Припомняме, у нас информационната система за короновируса спря да функционира от 1 юли и към днешна дата няма публични данни за заболяемостта в страната. Последните такива на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести са от 26 юни, нови се очакват до дни. Предвид хилядите българи, които почиват в Гърция обаче, може да се очаква, че и у нас вече върлува „Флирт“.

СПОДЕЛИ