Министър Иванов предложи рехабилитация у нас на деца, пострадали при удара над болницата в Киев

Украинчетата ще гостуват в базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД

116
Иванов
Снимка: МТСП

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. Той обсъди възможността за оказване на конкретната помощ в телефонен разговор с посланика на Украйна в България – Олеся Илашчук. Това съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Иванов изказа своята съпричастност към пострадалите и семействата на жертвите при разрушителния удар срещу детската болница в Киев на 08.07.2024 г. „Ние никога не сме били безучастни към тежката съдба на децата на Украйна. Нека напомня, че първата от общо двете ми задгранични командировки бе именно в Киев, за да обсъдим в по-широк формат и мерките за тяхната закрила“, заяви социалният министър.

Припомняме, възможността деца, пострадали от военните действия в Украйна, да почиват в България вече беше обсъдена от Ивайло Иванов и посланик Илашчук по време на срещата им в София на 28 юни. „Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД, които могат да предложат  професионална подкрепа и подходящи условия за тяхното възстановяване и рехабилитация. Сега предлагам още в първите групи украински деца, определени да дойдат в България,  да бъдат включени и такива, които са преживели удара по детската болница“, обясни социалният министър. Той допълни, че почивката на децата ще може да бъде допълнена със здравно-психологическа терапия, за да се облекчат доколкото е възможно нанесените им психологически и физическите травми.

Посланик Олеся Илашчук благодари за съпричастността и готовността за оказване на подкрепа. В близките дни предстои да бъдат уточнени конкретни действия за изпълнение на обсъдените мерки в помощ на украинските деца.

СПОДЕЛИ