НЗОК и фармацевтите се сближиха, но не се разбраха

Търсим вариант за процентно разпределение на възнаграждението на аптеките за обработена рецепта спрямо стойността на отпусканите лекарства, обясни проф. Момчил Мавров

156
НЗОК
И.д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров и председателят на БФС Димитър Маринов продължават преговорите за таксата за обработка на рецептите. Кадър: БТА

И днес НЗОК и фармацевтите не се разбраха колко да е таксата за обработка на рецепта, която фондът заплаща на аптеките. „Има напредък, вървим към едно по-справедливо разпределение на малкото останали пари“, обясни пред журналисти Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

„Определено вървим към съгласие, но преговорите не са приключили, разглеждаме няколко финални варианта. Утре към 10:00 ч. ще има нова среща с БФС“, съобщи и.д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров след днешната среща между ръководствата на съсловната организация и на касата.

Припомняме, фармацевти от цялата страна протестираха през изминалата седмица заради предлаганите от НЗОК промени в заплащането на дейността им по обработка на рецептите, които касата покрива на 100%. За тези медикаменти аптеките нямат право да слагат надценка и затова в момента получават по 5 лева за всяка обработена рецепта. От фонда обаче поискаха от здравното министерство нова наредба, според която отпадат ограниченията за предписване на до 3 лекарства за 3 заболявания на една рецепта и така на практика може цялата терапия на даден пациент да е само на една рецепта, което удря по печалбата на аптеките, макар тази година те да получават повече пари.

„Търсим вариант за процентно разпределение на възнаграждението спрямо стойността на отпусканите лекарствени продукти, което смятаме, че е много справедлив вариант за аптеките, които са около 2500 с договор с касата. Този вариант отчита най-добре инвестицията, която всяка аптека прави в закупуването на лекарствените продукти и дава възможност за достойно възнаграждение“, коментира проф. Мавров.

„Опитваме се да направим така, че при позволяване на възможността пациентът да взима лекарствените си продукти в различни аптеки, всяка да получи справедливо това, което е извършила“, уточни и Димитър Маринов. „Това е основното за нас – пациентът да не бъде ощетен. Идеята е да отиваме към консолидирана рецепта и да може пациентът да може да ги взима от различни места“, добави той.

СПОДЕЛИ