Лекари искат „Дом на онкологията“ за комплексна грижа

Специалисти и неправителествени организации се обединиха в Национален хъб на Европейската мисия за борба с рака

154

Създаването на Национален хъб на Европейската мисия за борба с рака ще подобри цялостния процес на лечение на пациентите с онкологични заболявания и ще настоява за изграждането на „Дом на онкологията“ за предоставяне на комплексна грижа. Това заявиха от Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ), Центърът за европейски здравни политики и Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

„Пътят на пациента с онкологично заболяване е напълно нарушен. Болният се губи между отделните етапи на лечението, депресира се и се отказва да следва този път“, призна доц. Димитър Калев от СОНМ. По думите му в крайна сметка пациентът решава да потърси помощ в чуждестранни онкологични лечебни заведения в Турция, Германия или Австрия, където организацията била съвършена. „Процентът на такива пациенти стремглаво нараства“, уточни доц. Калев.

„България е може би единствената европейска страна, която няма раков регистър, няма скринингови програми, липсват разписани критерии за ефективност на диагностично-терапевтичните процедури и разписан маршрут на онкологичния пациент“, посочи още специалистът. По думите му амбицията на бъдещия национален хъб на Европейската мисия за борба с рака е по неправителствен начин да събере всички заинтересовани страни, привличайки и Министерството на здравеопазването и Министерството на иновациите и растежа, за да се „облекат“ в необходимите нормативни и правни норми най-добрите стандарти за лечение.

„Силно вярвам, че е време да се обединим и създадем капацитет на онкологичната грижа, като построим „Дом на онкологията“ чрез възможностите, които Европейският хъб ECHoS ни дава. Важно е всички ние да се подкрепяме в инициативата за национален хъб, да изискваме политическа отговорност и проактивност, за да постигнем заложените цели, залегнали в Българския антираков план“, каза доц. д-р Желязко Арабаджиев, началник на отделение по медицинска онкология Аджибадем Сити Клиник, председател на Българското дружество по имуноонкология и член на Борда на Мисията за рака към Европейската комисия.

Според доц. Ася Консулова, началник на Клиниката по медицинска онкология в УСБАЛО – София, изграждането на Национален хъб на Европейската мисия за борба с рака ще подобри качеството на грижата за пациентите с онкологични заболявания в България. Тя подчерта важността от създаването на ракови центрове и специализираните всеобхватни ракови центрове. „Въвеждането на скрининг в България обаче е най-важно“, добави тя. Доц. Консулова обясни, че липсва последваща грижа след приключване на лечението на пациента, а предоставянето на палиативните грижи също не се случва по начина, по който трябва. У нас не се предоставя и подкрепа на близките на болния пациент.

„Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективна онкологична грижа с включени критерии за оценка на качеството и стандартизация на процесите, според разписаните от Организацията на европейските ракови институти (OECI)“, алармира още доц. Консулова.

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 000 смъртни случая за 2022 г., но не разполага с адекватен раков регистър. Държавата ни е начело на негативните статистики на Европа по отношение на липса на скринингови програми, ранно диагностициране на онкологични заболявания, намалена преживяемост на онкологични пациенти и най-висока смъртност от рак. Едно от всеки 4 български семейства е засегнато по някакъв начин от това заболяване, сочат още данните.

СПОДЕЛИ