Първо планинско спасяване за въздушната линейка

39-годишен турист, пострадал при падане около връх Ботев, е транспортиран до УМБАЛ "Св. Георги", оказа се без счупвания и в добро състояние

119
въздушната линейка
Снимка: УМБАЛ "Св. Георги"

Първа мисия по планинско спасяване извърши въздушната линейка днес, месец след като за първи път изобщо полетя с пациент на борда. Медицинският хеликоптер е транспортирал 39-годишен турист от Русе, пострадал в района на връх Ботев, до УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Това съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха и от най-голямата болница у нас.

Туристът е пострадал след падане при преход в Стара планина вчера около 17.40 часа, като от Планинска спасителна служба първоначално са планирали днес сутринта да го транспортират с джип, но след това са решили да извикат хеликоптера. Капитани на полета са били Огнян Янков и Велин Андреев.

„Благодарение на отличната координация между екипите на отдел „Мобилизационна подготовка и сигурност“ и на Отделение по спешна медицина, е създадена незабавна организация по посрещането на линейката по въздух, спазвайки стриктно единната инструкция за безопасност при приземяване на хеликоптер от системата HEMS“, обясниха от УМБАЛ „Св. Георги“. Така малко преди 11.00 часа пострадалият е бил приет в Спешното отделение на пловдивската болница в добро общо състояние, с оплаквания за болка в тазобедрената област. „След като са извършени всички необходими медицински прегледи и диагностика, не са установени счупвания и пострадалият е хоспитализиран за последващо медицинско наблюдение“, добавиха от “Св. Георги”.

Досега хеликоптерът е изпълнил 7 успешни мисии – по една планинска и от мястото на инцидента и 5 от болница в болница.

СПОДЕЛИ