Кофеинът може да забави развитието на Алцхаймер

Проучването е на специалисти от изследователския център по неврология в Лил, Франция

143
Алцхаймер
В една чашка еспресо се съдържат обикновено около 80 милиграма кофеин, а в турското – до 200 милиграма при повечето сортове. При робустата количеството кофеин е най-голямо - до 325 милиграма.

Ефектът от кофеина може да бъде полезен за забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер при пациенти в ранен стадий, сочи ново проучване, цитирано от АФП. Изследването е публикувано в изданието Brain.

Различни проучвания вече показаха, че редовната и умерена консумация на кофеин забавя влошаването на познавателните способности и риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Тя се характеризира с проблеми с паметта, изпълнителните функции и ориентацията във времето и пространството.

В ново проучване специалисти от изследователския център по неврология в Лил, Франция, анализират механизмите, които стоят в основата на развитието на заболяването. Те доказват с животински модел, че патологичното увеличаване на рецептори в невроните спомага за загубата на синапси, а оттам и за ранното развитие на нарушения на паметта. През 2016 г. същият научен екип описва един от разработените механизми. Той се основава на кофеина, който насочвайки се към рецепторите, може да ги блокира. Това е важно, тъй като броят им е необичайно по-голям в мозъците на хора с болестта на Алцхаймер.

„Възможно е чрез блокиране на тези рецептори…, кофеинът да предотврати развитието на нарушения на паметта или дори на други когнитивни и поведенчески симптоми“, каза Дейвид Блум, директор на изследователския отдел във френския Национален институт за здраве и медицински изследвания (Inserm). Той е един от авторите на проучването.

В момента се провежда клинично тестване на фаза 3, ръководено от Университетската болница в Лил, в което участват 248 пациенти. Половината от пациентите ще получат 400 милиграма кофеин, а другата половина – плацебо. Целта е да се оцени ефектът на кофеина върху когнитивните функции на пациенти, страдащи от ранни до умерени форми на болестта на Алцхаймер.

„Ако проучването е положително, това ще ни насърчи да започнем по-голямо изследване. Потенциално това би могло да означава, че кофеинът може да се използва  за лечение на това заболяване“, каза Блум пред АФП.

СПОДЕЛИ