Едва 9 аптеки искат да прекратят договорите си с касата

Някой се опитва да саботира преговорите между БФС и НЗОК за заплащането на лекарствата, алармира Димитър Маринов

133
аптеки

Към момента едва 9 аптеки за цялата страна са подали предизвестия за прекратяване на договора си с НЗОК в знак на протест от готвената промяна на заплащането на фармацевтите за обработка на рецепти по здравна каса. Това съобщи и.д. управителят на фонда проф. Момчил Мавров.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз маг.-фарм. Димитър Маринов пък предупреди, че някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК, което днес продължи, след вчерашните протести на фармацевтите, но отново няма решение.

Въпреки това, днес представители на Съюза са имали конструктивен диалог с екипа на касата. Разгледани са били различни варианти за плащане на предписаните и отпуснати лекарствени продукти, заплащани 100% от НЗОК, като са били предоставени още по-детайлни данни. Припомняме, фармацевтите са недоволни от намерението всички лекарства по здравна каса да се изписват на една рецепта, вместо на една да има максимум 3 медикамента, което ще намали приходите им. В момента те получават по 5 лева за всяка обработена рецепта, а таксата е заради това, че нямат право да слагат надценка на 100% реимбурсираните лекарства.

Маринов изрази надежда, че ще бъде намерено справедливо решение и за касата, и за аптеките. „Въпреки че някой се опитва да саботира договарянето чрез качения за публично обсъждане на сайта на Министерство на здравеопазването законопроект за промяна в Закона за здравното осигуряване, в който се предвижда, че ако не се постигне договаряне между Фармацевтичния съюз и НЗОК, на практика касата въвежда собствен договор, защото, на практика, ако този текст влезе в сила, договаряне няма да има“, обясни Димитър Маринов пред БНР.

„Най-важното е, че имаме диалог. Не искам да се спираме на различните варианти, защото те са в процес на обсъждане и не искаме да подведем никого. Може би в понеделник ще се видим пак и ще разискваме тези въпроси“, посочи проф. Момчил Мавров. „Не виждам причина колегите да протестират, докато разговаряме с касата“, призова Димитър Маринов.

Припомняме, от фонда предупредиха, че парите за фармацевтите по перото за обработка на рецепти са изчерпани на 94% и още от следващия месец НЗОК може да спре да плаща на аптеките за тази дейност.

СПОДЕЛИ