420 млн. лева чакат болниците по европроекти

ББР може да отпусне и оборотни средства на държавните и общински лечебни заведения, обяви министър Росен Карадимов

269
болниците

Българската банка за развитие (ББР) осигурява възможности за инвестиционно и оборотно кредитиране на болниците – държавни и общински. Това обяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов по време на среща с директорите на 84 държавни и общински болници, цитиран от БГНЕС. По думите му в новата стратегия на ББР здравеопазването е заложено като приоритет.

„Особено подчертавам възможностите за оборотно кредитиране, защото банката е в състояние да даде средства на болниците, така че да бъдат изчистени техните дългове към доставчиците. По този начин банката би станала единственият кредитор на болниците. Тя ще продължи да бъде пазарен кредитор, но по-важен е ефектът, че тя ще може да контролира финансовите и паричните потоци на лечебните заведения”, обясни Карадимов.

Той добави, че вторият инструмент за подпомагането на лечебните заведение е те да участват по оперативните програми, които Министерството на иновациите и развитието управлява, а третият подход е по линия на Фонда на фондовете. „Фактически болниците ще имат достъп до 420 млн. лева”, подчерта Карадимов. По думите му няма нищо по-естествено държавната банка на България, която действа с мандат на правителството, да интервенира в сектор здравеопазване с пазарни механизми, но да гарантира прозрачността на изразходваните средства.

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева заяви, че една от задачите на ведомството са политики за финансовото стабилизиране на лечебните заведения, които са с над 50% участие на държавата. Тя обаче подчерта, че към момента едва 6 от около 60 такива болници са в тежко финансово състояние.

„Приемането на стратегията на Българската банка за развитие от Министерския съвет ни даде повод да представим заедно с Министерството на иновациите възможностите за финансиране. Сега лечебните заведения трябва да направят сами анализи и ако имат желание могат да участват за финансиране както по линия на ББР, така и по европейски проекти. Всички те трябва да получат разрешение от МЗ. Ние сме тук, за да ги подкрепим в тази посока. Техните проекти ще бъдат за развитие на инфраструктурата, за развитие на апаратурата, но това е нещо, което всяко лечебно заведение само ще прецени дали да участва. Ние трябва да ги подкрепим, ако плановете, които представят, ще доведат до подобряване на здравеопазването в района“, уточни здравният министър.

СПОДЕЛИ