Успехът на служебния кабинет в здравеопазването: Вдигнахме хеликоптера

Ускоряването на процесите по изграждане на Националната детска болница и актуализацията на имунизационния календар заради коклюша, отчете като свършено в сектора

132
здравеопазването

Вдигането на медицинския хеликоптер и първите три осъществени HEMS мисии за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха отчете служебният кабинет като успех в здравеопазването. Краткият обзор на свършеното от правителството на Димитър Главчев е качен на сайта на МС.

От кабинета напомнят, че не само въздушната линейка вече лети, но и са били отпуснати близо 1 млн. лв. за дооборудването й, така че той да бъде пригодена за планинско спасяване, без да е необходимо кацане. Машината ще бъде снабдена също така с кувиьоз за новородени и с апаратура, осигуряваща кислородотерапия от  хеликоптера до линейката.

Служебният кабинет се похвали още, че е успял да ускори процесите по изграждане на Националната детска болница. „Стартира разчистването на терена, където ще бъде построен болничният комплекс, като съкрати сроковете на този етап от проекта до края на септември на настоящата година. Министерството на здравеопазването осъществи контакт и с Европейската инвестиционна банка в търсене на възможности за съкращаване на срока, в който банката трябва да представи анализ за структурата, отделенията и капацитетът на Националната детска болница. В резултат – анализът на банката ще бъде готов до края на юли тази година. Целта е да се осигурят всички условия реалното строителството на болницата да стартира още в началото на 2025 г. Паралелно с това Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи по доизграждането на околовръстния път на София, от където е предвидена необходимата транспортна връзка за болничния комплекс“, посочват от МС.

Третият и последен успех в сектора според отчета на служебното правителство е актиализацията на имунизационния календар. „Целта е по-ранно ваксиниране на новородени, като се въведе задължителната основна имунизация, включваща коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи и те вече се провеждат от навършване на 6-седмична възраст. Заедно с това бе създадена възможност за безплатна имунизация по желание на бременни жени в 27-36 гестационна седмица. За целта бяха осигурени допълнителни ваксини и бяха разкрити имунизационни кабинети във всички 28 области на страната“, похвалиха се от кабинета „Главчев“.

СПОДЕЛИ