Изборите в МУ-София отново със съмнения за „уговорен мач“

За нов ректор за пореден път ще се гласува на хартия, а бюлетините ще се броят по тъмно

изборите

Изборите в МУ-София са по-зле организирани даже и от парламентарните – само на хартия, често по тъмно и със съмнения за нагласени резултати. За предстоящ „уговорен мач“ се притесняват преподаватели и делегати на Общото събрание, което на 3 юли трябва да произведе избор на ректор.

Припомняме, кандидатите за поста са трима – сегашният временен ректор проф. Бойчо Ланджов, който довършва мандата на навършилия пенсионна възраст акад. Лъчезар Трайков, проф. Борис Богов и проф. Лазар Желев.

На Общото събрание на МУ-София делегатите са 400, като най-много – 201 души, са представители на Медицинския факултет. Избран за ректор ще бъде събралият 201 гласа.

Изглежда леко странно обаче разпределението на квотите за различните катедри. Например най-голямата – „Вътрешни болести“, чийто ръководител е проф. Богов, ще бъде представлявана от 9 делегати, а тази по „Анатомия, хистология и ембриология“, откъдето са проф. Ланджов и проф. Желев, ще има 10 делегати. Също с 10 гласа ще разполага и Катедрата по медицинска химия и биохимия, чийто ръководител и бивш ректор акад. Ваньо Митев се смята за един от най-влиятелните хора в МУ-София. Запознати твърдят, че именно той е фаворизирал за поста проф. Ланджов.

От години се настоява изборите за ръководните позиции в най-старото медицинско висше учебно заведение у нас да са в крак с времето и да се електронизират, за да не се броят гласове нощно време, с което има предпоставки за опорочаване на резултатите. Не е забравено как през 2016 г. всички документи и бюлетини от Общото събрание, което отзова действащия тогава ректор проф. Вихра Миланова и избра на нейно място проф. Виктор Златков, безследно изчезнаха и дни наред представители на МОН търсиха в Ректората урни, бюлетини и протоколи без успех.

„За да откриеш истината, следвай парите.“ Авторството на този принцип си приписва на бивш служител на ФБР, свързан с аферата „Уотъргейт“. Та така – университетът получава държавна субсидия за българските студенти държавна поръчка и за редовните докторанти. Отделно всяка година се полагат и средства за капиталови разходи. Таксите на родните студенти, които са в платена форма на обучение и са 50 души на година, са в размер на 10 000 лева, а на чуждестранните, които са около 350 – над 10 000 евро.  Към средата на тази година МУ-София има по сметките си над 240 млн. евро. За голям „гейт“ са малко, но за дребна изборна афера изглеждат оперативно интересни…

СПОДЕЛИ