Китай отваря първата в света болница с роболекари

Лечебното заведение ще се управлява изцяло от изкуствен интелект,

284
роболекари

Китайски учени сътвориха първата в света болница, ръководена от изкуствен интелект, в която ще работят роболекари и сестри. Пред в. “Глобал таймс ” откривателите от университета “Цинхуа” в Пекин разясняват в какво се състои тяхната революционна идея. Те дават обещание болничното заведение да заработи през втората половина на годината и коренно да промени метода, по който лекарите диагностицират и лекуват пациентите.

Благодарение на симулираната среда и способността да се развиват автономно докторите с изкуствен интелект ще могат да лекуват до 10 000 пациенти в рамките на няколко дни, уверява Лю Ян – началник на екипа, основал виртуалната болница и изпълнителен шеф на Института за проучвания в AI промишлеността. За хората лекари постигането на сходен резултат би отнел към 2 години. Така медицинската помощ ще стане по-достъпна.

По време на проби докторите роботи постигнали впечатляващите 93,06% акуратност при отговорите на въпросите от изпита за здравно лицензиране в САЩ. По отношение на основните респираторни болести виртуалните медицински експерти съумели да симулират целия развой на диагностициране и лекуване на пациенти. Това включва консултация, диагностика, лекуване и рехабилитация. Информацията, поднасяна на роболекарите, може да бъде разширена безпределно, споделят още китайските експерти.

За момента разполагаем на пациентите са 14 виртуални лекари и четири медицински сестри. Задачата на 14-те лекари е да диагностицират болести и да формулират подробни проекти за лекуване, а четирите робомедицински сестри трябва да се концентрират върху всекидневните грижи за пациентите.

Пренасянето на AI болничното заведение в реалния свят значи, че действителните студенти по медицина могат да получат усъвършенствани благоприятни условия за образование. Предлагането на проекти за лекуване без боязън от причиняване на щета на действителни пациенти ще им разреши да практикуват в среда без риск. Това в последна сметка ще докара до развъждането на “висококвалифицирани лекари ” убеден е Лю.

СПОДЕЛИ