ДАНС откри несъответствия в разрешението за “Мама и аз“

Агенцията разследва ОС за изграждане на Национална детска болница, МЗ, НЗОК и ИАМН

160

ДАНС е открила несъответствия по процедурата за одобряване на частния проект за изграждане на болница „Мама и аз“ в София. Това стана ясно по време на изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев, поискано от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Несъответствията са установени при проверката, която се извършва по сигнал на служебния премиер Димитър Главчев, в МЗ, НЗОК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Тя трябва да установи как трите институции са стигнали до одобряването на проект за още една частна болница в столицата. Проверката все още не е приключила и не стана ясно какви точно са откритите несъответствия.

Повод за изслушването на Тончев обаче бяха поисканите от ДАНС обяснения от членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и фондация „Даная“ по сигнал на „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД. Това е инвеститорът, чийто проект за изграждане на многопрофилна болница „Мама и аз“ в София беше отхвърлен през април тази година, след като ОС за изграждане на детската болница излезе с остра позиция, че частният проект ще бламира националния. В подкрепа на становището им се обявиха и президентът Румен Радев, ПП-ДБ и ДПС. Реакциите принудиха министър-председателят Главчев да оттегли решението на правителството за разрешаване на строежа.

В позиция до медиите частният инвеститор посочи, че проектът не е за изграждане на детска болница и че в лечебното заведение се предвижда само едно педиатрично отделение. От справка на ИАМН обаче стана ясно, че освен педиатрично отделение са били предвидени и 10 детски клиники по различните групи заболявания. 

По време на изслушването на председателя на ДАНС народният представител от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова попита на какво правно основание ДАНС привиква членове на Обществения съвет и фондация „Даная“, как с действията си те са застрашили националната сигурност, има ли оценка на риска за сигурността на държавата и проверка за целесъобразност по сигнала, както и откога ДАНС извършва проверки по частни сигнали. В отговор Тончев посочи, че агенцията е действала законосъобразно, тъй като е работила по назначената проверка на прокуратурата. Председателят на ДАНС не даде убедителен отговор как с действията си членовете на Съвета и фондация „Даная“ са застрашили националната сигурност, посочвайки като довод, че здравеопазването е елемент на сигурността. Не стана ясно и извършени ли са оценка на риска и проверка за целесъобразността на сигнала.

По време на изслушването за първи път стана известно и съдържанието на сигнала от „Търговска лига“, който не е бил предоставен на извиканите да дават обяснения. Той е подаден от изпълнителния директор на „Търговска лига“ Таквор Бохосян и в него се твърди, че „с действията си членовете на Обществения съвет, както и Ани Стоянова и Кремена Кунева, са въздействали „незаконосъобразно чрез призиви и нагнетяване на негативизъм, което е довело до безпрецедентна незаконосъобразна отмяна на законосъобразното решение на МС от 30 април 2024 г“. В текста, представен от Тончев, се посочва още, че „по този начин се реализира брутална намеса, която е осуетила важна за хората инвестиция в интерес на обществото“.

Във времето за въпроси депутатите от ГЕРБ и ДПС не взеха отношение. Проф. Андрей Чорбанов от ИТН риторично запита дали всеки гражданин, който изрази мнение срещу частен субект, трябва да се чувства застрашен от проверка на ДАНС и има ли „Търговска лига“ по-особен статут.

От БСП използваха момента да реанимират идеята си за отмяна на статута „търговски дружества“ за държавните и общински болници. „Възраждане“ припомниха позицията си, че частните лечебни заведения не трябва да се ползват от обществен ресурс, а от „Величие“ заявиха, че ДАНС си върши работата. След изслушването Манол Пейков от ПП-ДБ съобщи, че парламентарната му група ще поиска оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев.

 

СПОДЕЛИ