Кръвен тест „хваща“ Паркинсон 7 години преди симптомите

За изследването се използва изкуствен интелект, а откритието дава възможност лекарствената терапия да започне по-рано и да забави прогресията на заболяването

163
Паркинсон

Екип изследователи, ръководен от учени от Калифорнийския университет и Университетския медицински център в Гьотинген, Германия, е разработил кръвен тест, който използва изкуствен интелект (ИИ), за предсказване на болестта на Паркинсон до 7 години преди появата на симптомите.

Паркинсон, най-бързо развиващото се невродегенеративно заболяване, засяга близо 10 милиона души по света. То се причинява от смъртта на нервните клетки в субстанция нигра на мозъка или т.нар. „черно вещество“, което води до загуба на производството на допамин поради натрупването на протеина алфасинуклеин.

Настоящото лечение включва заместваща терапия с допамин след проява на симптоми, като треперене, загуба на равновесие при ходене и проблеми с паметта. Ранното прогнозиране може да даде възможност за лечение, което да защити клетките, произвеждащи допамин, и потенциално да забави или спре развитието на болестта.

В изследването, публикувано в Nature Communications, е използвано машинно обучение за анализ на осем биомаркера, базирани на кръв, като е постигната 100% точност на диагнозата. Тестът е допълнително валидиран върху 72-ма пациенти с разстройство на поведението с бързи очни движения (iRBD) – състояние, предшестващо синуклеинопатии като Паркинсон. Изкуственият интелект прогнозира, че 79 % от пациентите с iRBD ще развият невродегенеративното заболяване, пише БГНЕС.

Съавторите на научната разработка д-р Майкъл Бартл и д-р Джени Хелквист подчертават, че идентифицирането на тези протеини в кръвта може да даде възможност за по-ранни лекарствени терапии, които потенциално да забавят развитието на болестта. Екипът, включващ и професор Кайлаш Бхатия, продължава да тества точността върху хора от високорискови групи и има за цел да разработи по-прост тест за кръвни точки за още по-ранно откриване.

Изследването, финансирано от няколко организации, сред които и британската организация „Паркинсон“, представлява значителна стъпка към създаването на окончателен диагностичен тест за Паркинсон. Професор Дейвид Декстър от британската организация Parkinson’s UK подчерта потенциала на този по-малко инвазивен кръвен тест да разграничи болестта на Паркинсон от други подобни състояния, допринасяйки за неотдавнашния напредък в областта.

СПОДЕЛИ