Удължиха забраната за износ на инсулин с още месец

Аргументите на здравния министър д-р Галя Кондева са нерегулярни доставки, забавяне или отказ от складовете на търговците на едро

166
инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износ на инсулин, аналози и други понижаващи кръвната захар лекарства. Още месец няма да могат да бъдат изнасяни също и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст. Това съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

Припомняме, забраната за реекспорт е в сила още от ноември миналата година, но все още има недостиг на на тези препарати в аптеките. Новата забрана за износ влиза в сила от днес – 17 юни, и ще важи до 17 юли 2024 г.

„Независимо от законния характер на извършваната дейност, износът на лекарствени продукти за лечение на диабет и на антибактериални лекарствени продукти за системна употреба, както и наблюдаваните забавяния в доставките, нарушава баланса между доставените на територията на страната лекарствени продукти и повишените нужди от тях за задоволяване на здравните потребности на населението“, се посочва в мотивите към заповедта.

Налични са и нови данни от извършени проверки, които установяват нерегулярни доставки, забавяне или отказ от складовете на търговците на едро за посочените лекарствени продукти, отчитат от МЗ.

 

СПОДЕЛИ