Отчетоха пълна дигитализация в здравеопазването

Над 54 милиона е-рецепти и повече от 53 милиона е-направления са регистрирани в системата за 3 години

166
здравеопазването

Само за 3 г. България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“ по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа.

Организатор на събитието, което се проведе в Солун, е Международният център за цифрова трансформация и цифрови умения на Cisco под егидата на Министерството на здравеопазването и на Министерството на цифровото управление на Гърция. Според Костадинов с подобен успех могат да се похвалят много малко държави в Европа.

„За да се постигне дигитална трансформация е необходима промяна в мисленето от хартиено към дигитално, което може да стане с повишаване на дигиталните умения”, каза министърът на електронното управление Валентин Мундров.

От декември 2020 г., когато Националната здравноинформационна система (НЗИС) беше пусната в експлоатация от „Информационно обслужване“, досега са регистрирани впечатляващите 345 млн. електронни здравни записа, което превръща платформата в един от най-използваните софтуерни продукти в България. Със системата работят близо 45 000 медицински специалисти.

Общият брой на регистрираните прегледи в електронен формат надхвърли 96 милиона. Данните на ИО показват, че средно на ден се регистрират над 210 000 електронни прегледа от над 13 500 лекарски практики в цялата страна.

Данните от НЗИС показват, че за по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 милиона, като 3.2 млн. от тях са т.нар. „бели рецепти“ за диабет и антибиотици. Анулираните „бели рецепти“ са едва 3% от издадените, което показва, че медиците се справят успешно с изписването на е-рецепти и нямат проблем с електронизацията на процеса. Модулът „Е-рецепта“ се използва ефективно от близо 3 600 аптеки в цялата страна и над 7 250 фармацевти. Онлайн системата за предписване и отпускане на лекарства намалява драстично риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава максимално пациентите, лекарите и фармацевтите. С дигитализирането на процеса се елиминира възможността за обработка на сгрешена, дублирана, изтекла или фалшива рецепта.

Системата за издаване на електронни направления, която беше пусната в експлоатация в началото на декември 2020 г., също отчита впечатляващи резултати. През НЗИС са издадени над 53.4 милиона е-направления, като средно на ден системата генерира над 80 000 направления. Реализираните електронни хоспитализации в болниците надхвърлят 4.4 милиона. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти се ползва от 376 лечебни заведения в страната.

„Дигитализацията в здравеопазването значително подобрява прозрачността на процесите и качеството на здравните услуги в България“, каза Борис Костадинов. Според него електронизацията е изцяло насочена към защита на правата на пациентите, които вече имат възможност да контролират здравната система, да я предпазват от злоупотреби и източване на публични средства.

СПОДЕЛИ