Личен асистент за хората с увреждания до издаването на ново решение

Ще използваме всички механизми за развитие на областните болници, заяви здравният министър д-р Галя Кондева

155
личен асистент
Служебният здравен министър д-р Галя Кондева обеща пълна подкрепа за областните болници

Подготвя се промяна в Закона за здравето, за да може хората с увреждания да ползват личен асистент до издаването на ново решение от ТЕЛК. И в момента има подобен текст, но той е неясен, съобщи служебният здравен министър д-р Галя Кондева. Тя уточни, че подобни сигнали са получили по неофициални пътища и затова са предприели обследване на ситуацията.

„От декември м.г. е съставена работна група от Агенцията за социално подпомагане и служители в МЗ, в която са дискутирани точно тези въпроси и затова се налага тази промяна в текста от ЗЗ. Подготвят и други промени в закона, за да се даде възможност да се изпълнят изискванията по Националния план за възстановяване и устойчивост, за да могат хората, които се ползват от тези услуги, да не ги прекъсват до издаването на ново ТЕЛК – решение“, посочи здравният министър.

Кондева каза също, че становището на МЗ е, че не може да има такова прекъсване и ще се говори отново с Министерството на труда и социалната политика, тъй като има различно тълкование на текста от Закона за здравето. Тя допълни, че, ако все още има такива случаи, всеки трябва да се разглежда по отделно. Проверка на МЗ по сигналите е показала, че при повечето от тях е налице обжалване на решение на ТЕЛК пред Националната експертна лекарска комисия.

По -рано днес д-р Кондева проведе разговори с ръководствата на областните болници в страната в рамките на годишното събитие на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ). Председателят на сдружението д-р Васислав Петров представи анализ на дейността на 24-те лечебни заведения и формулира основните предизвикателства, пред които те са поставени. Министърът пък увери, че ведомството ще окаже пълна подкрепа, след като бъдат изяснени конкретните причини за възникнали проблеми в болниците.

„Областните болници заемат ключово място в системата на здравеопазването и за мен е от изключително значение да използваме всички механизми за развитие“, заяви д-р Кондева и посочи, че предстои завършването на големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ и МЗ полага усилия той да бъде финализиран качествено и успешно. „Ще търсим възможности за финансиране и укрепване на областните болници и по други оперативни програми, както и по Плана за възстановяване и устойчивост, по който с екипа ми работим усилено, за да спазим сроковете и да не се стига до невъзможност за усвояване на средства“, допълни служебният министър.

По време на индивидуалните работни срещи с ръководители на най-големите болници в Бургас, Варна и Добрич, министър Кондева поиска информация за готовността им по отношение на предстоящия летен сезон и очаквания ръст на туристи по родното Черноморие. В тази връзка тя се срещна и с директорите на Центровете за спешна медицинска помощ в региона.

СПОДЕЛИ