Общественият съвет за детската болница: Няма да се откажем въпреки натиска

Педиатричната асоциация пък сезира етичната комисия на БЛС заради нападките и обидните квалификации от страна на "Търговска лига" към медици

143
детска болница
Теренът в Горна баня, където трябва да бъде построена Националната детска болница. Снимка: БТА

„Ще продължим дейността си според установените правила и в полза на обществения интерес, въпреки натиска и обидните квалификации“, декларират от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в позиция до президента, Министерския съвет, депутатите от 49-тото Народно събрание, МЗ и медиите. Тя е по повод писмото на „Търговска лига“, в което с груб език се отправят обиди към членовете на съвета. Припомняме, в отговор здравният министър обяви, че няма намерение да разпуска ОС, макар пак по сигнал на „Търговска лига“ ДАНС да разследва членовете на съвета, сред които има именити лекари, както и редица общественици.

От Съвета припомнят, че основната им функция е консултативна и цели осигуряването на прозрачност по процеса на изграждане на детската болница в Горна баня,  а дейността на всеки член е безвъзмездна. „Всеки един от нас в рамките на своята професионална история и опит е отстоявал каузата за детското здравеопазване като основен приоритет на държавата. Затова не бихме желали да принизяваме дискусията за неговото развитие до лични нападки, обвинения и противопоставяне между частни и публични интереси“, категорични са от ОС. Те посочват, че в една детска болница или в многопрофилна болница с детски структури следва да се гарантира качествено лечение на всякакви случаи, включително тези, които са тежки, трудоемки и изискват голям ресурс. „Освен това всички грижи за децата, не само медицинските такива, следва да бъдат безплатни и да не зависят от финансовите възможности на родителите им. Националната детска болница следва да осигури комплексна медицинска и психологическа грижа за децата, като държавата следва да постави като основен свой приоритет кадровото, материалното и финансово обезпечаване на тези нужди и сме настоявали този приоритет да се отстоява с конкретни действия и поети ангажименти“, подчертават от Обществения съвет.

По повод обвиненията, че са оказали натиск, който е променил решението на Министерския съвет за изграждането на частна болница „Мама и аз“ от ОС уточняват: „Обществения съвет и неговите членове са изразявали притеснения относно политиката на държавата по отношение на детското здравеопазване, а не притеснения от един или друг частен субект и неговите инвестиции. Бихме се радвали действително да имаме това влияние върху общественото мнение, което „Търговска лига“ ни придава в публичните си изявления, но всъщност фактите показват съвсем друго. Възражения срещу решението на Министерски съвет за одобряване на инвестиционния проект по реда на чл. 37а от ЗЛЗ са отправили редица организации от неправителствения сектор, Президентът на Република България г-н Румен Радев, редица политици, в това число председатели на политически партии. В този смисъл въпросът с какви мотиви и по какви причини Министерският съвет е взел решение за отмяна на първоначалния си акт, не следва да се отправя към нас“, заявяват още от ОС.

Междувременно от Българската педиатрична асоциация обявиха, че ще сезират етичната комисия към БЛС във връзка с арогантното писмо на „Търговска лига“. Според педиатрите това представлява груба нападка с недопустими квалификации и епитети и е недопустимо уж именити лекари, „високообразовани професионалисти и визионери“ – както сами те определят себе си, да се подписват под писание, което нарушава лекарската етика. „Дори принуда от работодател не може да ги оправдае“, категорични са от БПА и призовават „Търговска лига“ да се въздържа от действия, които уронват престижа на лекарската професия.

СПОДЕЛИ