Кондева няма да разпуска Обществения съвет за детската болница

Довиждане, вреден и пропаднал ОС-НДБ към МЗ, ние оставаме да лекуваме децата и най-тежките случаи и да възпитаваме и развиваме стотици млади медицински таланти в прекрасната частната модерна "Мама и Аз", заявиха в позиция от Търговска лига

145
Кондева
Снимка: МЗ

Изхождайки от функциите, които има Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница, както и от конструктивните и регулярни срещи между членовете на екипа, министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева няма основание за неговото разпускане. Това се казва в позиция на МЗ.

Припомняме, по-рано днес от „Търговска лига“, инвеститорите, чийто проект за изграждане на многопрофилна болница „Мама и аз“ в София първо получи разрешение от МС, а ден по-късно беше спрян лично от служебния премиер Димитър Главчев след остра обществена и политическа реакция, излезе с арогантна позиция към членовете на ОС. „Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница е вреден източник на скандали“, заявяват в писмо до медиите от „Търговска лига“, зад което според тях стоят „24 хабилитирани педиатри и медици, подкрепени от хиляди лекари и стотици хиляди пациенти, семейства и честни граждани“. А позицията завършва с: „Довиждане, вреден и пропаднал ОС-НДБ към МЗ. Ние оставаме да лекуваме децата и най-тежките случаи и да възпитаваме и развиваме стотици млади медицински таланти в прекрасната частната модерна „Мама и Аз‘“.

„Самозвани разбирачки“, „самозвани говорителки“, лекари „индокринирани от самозваните говорителки“, „гръмогласни активисти и активистки“, „абсурдни страхове и ясновидски заплахи“, „анти-конкурентни и еснафски цели и зависимости“, „чудовищно безумие и пошла глупост“ са само част от квалификациите и твърденията по адрес на членовете на Обществения съвет, осмелили се да заявят публично, че са обект на интерес от ДАНС.

„Предвид разпространената в медийното пространство информация за проверки от страна на специализирани органи за контраразузнаване и сигурност, Ви информираме, че Министерството на здравеопазването не е уведомено официално. Също така становища не са изисквани от служители на МЗ и „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД“, обясниха от здравното ведомство, след като директорът на Педиатрията д-р Благомир Здравков, шефът на ОС проф. Иван Литвиненко, Надежда Цекулова и адв. Мария Шаркова признаха публично, че ДАНС ги проверява по сигнал на „Търговска лига“.

„Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница има ролята да осъществява консултативни функции и взаимодействие между МЗ, „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и обществеността с цел гарантиране на публичност и прозрачност на цялостния процес по изграждане на Национална детска болница. А основен приоритет на настоящия екип на министерството продължава да бъде изграждането и ускоряването на процесите за Национална детска болница, както и своевременното уведомяване на обществото за всеки предстоящ етап, за да се гарантира прозрачност в изпълнението на проекта“, подчертаха още от МЗ.

СПОДЕЛИ