Шефът на НЗОК: ПП-ДБ не гарантираха заплатите на медиците

Няма как да заобиколим КТ и КТД като основни инструменти за регулиране на възнагражденията, обясни проф. Момчил Мавров

213
заплатите

„ПП-ДБ всъщност не са гарантирали заплатите на медиците и тяхното устойчиво покачване“, заяви през „Фокус“ и.д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров по повод на обвиненията на коалицията, че касата и здравното министерство „саботират стандартите“, заложени от тях за гарантиране на минимални възнаграждения на заетите в здравеопазването.

Припомняме, в понеделник служебният здравен министър д-р Галя Кондева обяви, че според експерти от МЗ заплатите на лекарите и сестрите в болниците трябва да останат на нивата, договорени в изтеклия през април Колективен трудов договор, тъй като засега няма съгласие между синдикати и работодатели за подписване на нов КТД и съответно увеличение на минималните възнаграждения.

„За всички е видно, че става въпрос просто за привличане на вниманието на част от обществото ни във връзка с предстоящите избори. Не знам какво точно тези хора разбират под „стандарти“. И също така, ако те бяха създали някакви гаранции, тази тема сега нямаше да бъде с продължение“, подчерта проф. Мавров. По думите му, когато става въпрос за гарантиране на трудовите и осигурителните права на гражданите, е добре да се знае, че това не трябва да се случва с клаузи в националните рамкови договори, подписвани периодично между НЗОК и БЛС. „Гаранции се създават със съответните текстове в законите и подзаконовите актове, които са част от трудовото законодателство на страната. Няма как да бъдат заобиколени Кодекса на труда и КТД като основни инструменти за регулиране на заплатите. Въпросът може да бъде решен само със съгласието на синдикалните и работодателските организации“, напомни той на ПП-ДБ.

И.д. управителят на НЗОК обясни и защо формулата, предложена от ПП-ДБ за контрол върху размера на трудовото възнаграждение на работещите в болниците, е неработеща: „Не бихме могли да разчитаме, че само с договорености между съсловната организация на лекарите и касата може да се реши въпрос, който трябва да бъде част от трудовото законодателство и който зависи от волята на синдикати и работодатели. Освен това, тези договорки в НРД препращат единствено към колективните трудови договори. Тоест, ако синдикати и работодатели не постигнат съгласие за размера на възнагражденията, НЗОК няма какво да изисква, нито да проверява. Абсурдно е да се надяваме, че клаузите в НРД ще дадат някакви гаранции или че ще уредят трайно обществените отношения, свързани със заплащането на труда на медицинските специалисти.“

Проф. Мавров отчете и че приетите в Закона за бюджета на касата за 2024 г. средства за здравноосигурителни плащания за медицински и дентални дейности са малко над  5,3 млрд лева, което е близо 70% от общия размер на парите за тази година. Ръстът на тези плащания е близо 17% спрямо предходната година. „А средствата за здравноосигурителни плащания за лекарства са близо 1,9 млрд. лева, което представлява около 25% от общия размер на средствата по закона за бюджета на НЗОК. При тези плащания ръстът за 2024 г. е близо 14%“, уточни той.

СПОДЕЛИ