Проф. Ангелов: Възможни са по-високи възнаграждения

Преговорите между работодатели, синдикати и МЗ да продължат, но без задължителен текст в НРД, предложи председателят на парламентарната здравна комисия

205
Ангелов
Проф. Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване в НС

Днес служебният здравен министър д-р Галя Кондева обяви, че експертите в МЗ предлагат заплатите на медиците в болниците да не се повишават поне още една година. Болниците алармираха вече, че нямат пари за исканото от синдикатите 30-процентно увеличение, а те пък от своя страна заплашиха със стачка. Как да се излезе от ситуацията, така че хем възнагражденията да не бъдат замразени, но и да няма фалирали лечебни заведения – Скенер.нюз потърси за коментар председателя на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов.  

Проф. Ангелов, има ли механизъм за устойчив ръст на доходите на лекарите и сестрите и какво може законодателят да предприеме в тази посока?

– Ключът е възстановяване на социалния диалог. Без него увеличение на заплати няма. След това срещи с всички болнични сдружения и ясни сметки, които да отговорят на всички въпроси защо и колко. След това всичко е техника, а дотогава празни приказки и обещания. Няма невъзможни неща, когато решенията са и формирани, а хората са компетентни.

Според Вас в състояние ли са болниците да вдигнат основните заплати и с колко?

– Разбира се, че има възможност да се вдигнат основните заплати. Въпрос на преговори е това.

А трябва ли повишението императивно да бъде заложено в НРД?

– Категорично това не трябва да заляга в Националния рамков договор. Тази идея беше дадена от административно импотентни хора от „Продължаваме промяната“, които не познават системата на българското здравеопазване. Сега виждаме, че резултат има едва в 51 лечебни заведения от над 300. Едно е да имаш желание за нещо, съвсем друго е да го постигнеш. Въпрос на капацитет е.

 

СПОДЕЛИ