Замразяват заплатите в болниците поне за година

Без нов КТД касата няма правно основание да глобява лечебните заведения, които не са достигнали заложените минимални заплати

274
заплатите
Д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването

Експертите в Министерството на здравеопазването предлагат поне още една година да останат непроменени заплатите в болниците и те да останат на нивата, указани в досега действащия Колективен трудов договор (КТД). Това обяви служебният здравен министър д-р Галя Кондева, цитирана от БТА.

„Очакваме предложение от синдикатите, ако това на експертите ни не ги устройва“, добави тя и припомни, че през април тази година изтече срокът на действие на КТД. В документа беше записано, че началната основна заплата на лекар без специалност трябва да бъде 2000 лв., на медицинска сестра – 1500 лв., на санитар – 910 лв.

„През април изтече досега действащият КТД, но докато не се постигне договореност, няма как да бъде подписан новият договор“, посочи д-р Кондева и обясни, че в новия документ синдикатите искат близо 30-процентно увеличение на началните възнаграждения.

Министър Кондева посочи, че на последната среща, в която са участвали представители на работодателските организации и на синдикатите, от МЗ са им представили анализ, който преди време те поискаха. По думите ѝ данните сочат, че лечебните заведения изпитват трудности за достигане на заложените в досегашния КТД възнаграждения, но така също и че повече болници започват да влизат в тези рамки.

От МЗ уточниха за Скенер.нюз, че през месец март 2024 г. 51 болници (28% от държавните и общинските) са достигнали нивата по КТД за всички категории персонал, от които 28 държавни и едва 23 общински болници. „Това още веднъж показва, че е необходимо към ситуацията да се подходи внимателно и да се търси баланс между възнагражденията на медицинските специалисти и реалните възможности на съответните дружества, така че това да не подлага под риск оперативната им дейност. Министерството на здравеопазването се стреми да провежда дългосрочни кадрови политики и разработената през 2019 г. Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицински и немедицински служители в държавните и общинските лечебни заведения има за цел гарантиране на справедливост и прозрачност при определяне на възнагражденията. В същото време ясно осъзнаваме, че всяко едно лечебно заведение има различен финансов статус и това затруднява едновременното изпълнение на заложените параметри“, коментираха още от ведомството за Скенер.нюз.

„Ще ни е необходимо още време, преговорите ще продължат и ще търсим вариант, в който да постигнем удовлетворение на страните“, добави тя. Припомняме, от КНСБ съобщиха, че работодателските организации в здравеопазването отказват преговори за сключване на нов КТД в отрасъла, като дори алармираха, че това е саботаж и са готови на ефективна стачка. От болничните сдружения пък отговориха, че много лечебни заведения биха фалирали или най-малко ще им се наложи да освобождават персонал, който и сега не достига, ако се изпълнят исканията на синдикатите.

За частните болници, които твърдят, че и сега не могат да осигурят основните възнаграждения, указани в КТД, д-р Кондева изрази изненадата си, че част от тях не могат да ги достигнат. „Предложението за бъдещите основни заплати е за доста сериозно увеличение, което обаче отговаря на условията, в които живеем, и на ръста, който се наблюдава във всички останали сфери“, заяви още здравният министър.

По думите ѝ основните притеснения идват от това, че в Националния рамков договор са предвидени санкции за болници, които не достигнат определените в КТД основни месечни възнаграждения. Санкциите влизат в сила от юни тази година. „НЗОК обаче не може да глобява болниците, ако няма подписан и действащ Колективен трудов договор“, призна пред Скенер.нюз изпълняващият длъжността управител на касата проф. Момчил Мавров.

СПОДЕЛИ